Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Художничката от Добрич Радостина Доганова отвори временното си ателие в Париж за публика

Нейните творби ще бъдат изложени до края на август, а в края на годината ще бъдат представени в Словакия

В Париж ще се проведе представяне на творбите на словенската художничка Радостина Доганова, която е от Добрич, под формата на открито студио в Cité internationale des arts. От началото на юни 2024 г. тя живее и рисува във френския мегаполис, съобщава словенската информационна агенция SITA.

Посетителите и широката публика ще могат да видят и картини и рисунки във временното й ателие в Париж, които създава по време на творческия си престой във Франция. Името на изложбения проект е "Medzi nami".

Художничката Радостина Доганова отдавна е посветена на темата за възприемането на интимността на женския свят, важността на себеприемането, красотата, крехкостта, радостта, болестта, а последните й творби са също така естествено продължение на творческите изследвания, с които тя се занимава непрекъснато през последните десет години.

Най-новите творби представляват записи на лични истории и преживявания, вътрешни емоционални и психологически състояния, където авторката интуитивно, понякога сякаш просто на пръв поглед, само с линии върху хартия или изразителен живописен почерк, цветни крака върху платно, записва личните си мисли, желания , идеи и опит.

Творбите, представени под надслов „Помежду ни“, са базирани на цикъла живопис, създаден през 2014-2017 г., вдъхновен от уникалната лирическа поезия на поетесата Аксиния Михайлова. В новата поредица творби художникът разширява гамата от изразни средства и похвати.

Създава колекция, която се състои от картини върху големи платна и рисунки с пастел и туш в по-малък формат, където основната тема е интимното присъствие на женска фигура, под формата на фино очертан силует на торса, или драматично емоционален , силно обработени рисунки с бои и четки.

Изложбеният проект „Между нас” ще бъде отворен за широката публика и всички любители на изкуството до края на август, в помещенията на парижкото студио в Cité internationale des arts. В края на 2024 г., през декември, проектът ще бъде изложен в Братислава.

Проектът е реализиран с подкрепата на Асоциацията на словашките художници и Словашкия институт в Париж.

Радостина Доганова  (р. 1975 г., Добрич, България) започва обучението си по изобразително изкуство в Централното художествено училище в Пловдив, България. Впоследствие от 1994 до 1996 г. учи в Художествената академия в София, в ателието на проф. Андрея Даниела. По-късно се прехвърля във VŠVU в Братислава, където завършва своята магистърска (2001) и докторска степен (2010) при проф. Яна Бергера.

Радостина Доганова живее и работи в Братислава. Участвала е в редица групови изложби у нас и в чужбина, реализирала е резиденции в Индия, Чехия, Румъния, Полша и България. Реализирани са самостоятелни изложби в София, Варна, Виена, Мюнхен, Берлин, Любляна, Загребе, Братислава, Кошице и др. Нейни творби са част от колекциите на Националната галерия в София, Министерството на външните работи на Словенската република и Министерството на външните работи на Република България.

От 2021 г. Радостина Доганова ръководи галерията за съвременно изкуство Station в Братислава, където е реализирала повече от 30 изложбени проекта в сътрудничество със словенски и чуждестранни художници и куратори.

c