Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Почистването на река Батова при Природен резерват „Балтата“ – все още нерешен проблем

Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен, алармира министърът на околната среда Петър Димитров

Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен – не се вземат никакви мерки, каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за почистването на река Батова при Природен резерват „Балтата“.

От 2016 г. досега са извършени редица проверки от страна на Басейнова дирекция „Черноморски район“, в които е констатирано, че участък от реката не е почистен, а срокът на изпълнението на предписанието многократно се удължава след мотивирани искания от страна на областния управител поради липса на финансиране, каза още министър Димитров. За неизпълнение на предписание през 2022 г. и през 2023 г. на областния управител на Добрич са връчени акт за установяване на административно нарушение. През май 2024 г. е последната извършена проверка, след която е издадено предписание за осигуряване на нормална проводимост на река Батова в участъка от мост, намиращ се до село Оброчище до вливането ѝ в Черно море. Крайният срок е 31 октомври 2024 г., а отговорник е областният управител на Добрич, посочи той.

В доклад от басейновите дирекции прави впечатление, че 70% от всички участъци с намалена проводимост на речните корита застрашават пряко живота, здравето и собствеността на хората, добави министър Димитров. Този доклад е оповестен и сред кметовете и областните управители.

Масова практика сред областните управители е при нужда от финансиране да се обръщат към министъра на финансите, който в случая е некомпетентен орган, каза още министър Димитров. По думите му законодателят е разписал в закон ясен механизъм как се кандидатства за финансиране, което не се осъществява само със заявление, а с конкретно обоснована и точна количествено-стойностна сметка и точен работен проект.

 

c