Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Пътувал ли е кметът на Добрич по партийна линия до Виена за сметка на Общината?

През месец април кметът на Добрич е командировал себе си до Виена за периода 26-28 април за участие в европейски форум „Християндемокрацията като наследство и бъдеще на Европейската народна партия“. Заповед №8 от 26.04.2023 г. ръководителят на групата общински съветници от ГЕРБ-СДС Иво Пенчев е получил от началника на Канцеларията на кмета Галина Миткова след запитване.

В заповедта се посочва, че маршрутът на пътуването е Варна-Виена-Варна, като то се осъществи със самолет. В нея е описано също, че съгласно Наредбата за служебните командировки се полагат дневни пари за 2 дни – по 112 евро на ден или общо 224 евро, както и квартирни пари – общо 414 евро за две нощувки. „Разходите по настоящото пътуване са за сметка на Общината“, се посочва в заповедта.

В представения на заседанието на Общинския съвет днес отчет за командировките на кмета за периода от 01 януари 2023 година до 30 юни 2023 година тази командировка обаче не фигурираше. В тази връзка Иво Пенчев попита защо е пропусната и има ли право кметът да ходи на партийни форуми за сметка на Общината?

„Тъй като в самата докладна го няма това, което визирате. То може и да го има в бъдеще, не мога да кажа отсега, тъй като се обработват всички командировки, те могат да се отчетат и в следващото 6-месечие“, отговори кметът. 

Финансовите правила изискват, ако има командировки през този период, за който ни поднасяте отчета, да бъдат посочени, каза общинският съветник Детелина Николова.

„При положение, че Общината съкращава други разходи, независимо дали по закон имате право да задължите Общината с Вашето ходене на партийни форуми в чужбина или не, нещата опират до морал. Призовавам Ви, ако сте взел тези пари, да ги върнете. Защото това не е за общинска, а за партийна дейност, което е абсолютно неморално“, заяви Иво Пенчев.

След това Йордан Йорданов заяви, че една стотинка не е взел за тази командировка. Той твърди, че заповедта е за заместване, макар от документа, който Иво Пенчев ни предостави, ясно да става въпрос, че Заповед №8 от 26.04.2023 г. е за командировка на Йордан Йорданов до Виена.

c