Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Парламентът ще обсъди изменения в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си ред три проекта на решения за изменения и допълнения на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които предвиждат по време на кампания да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Това предвижда приетата програма за работа на парламента. 
Вчера правната комисия прие изменения в парламентарния правилник, с които се цели заседания на парламента да не се провеждат за времето от откриването на предизборната кампания до свикването на новоизбраното Народно събрание. Приетите промени са свързани и с възнагражденията на народните представители да се начисляват от деня на полагане на клетвата от народните представители, до деня, предхождащ деня на полагането на клетва на народните представители, избрани в следващото Народно събрание.
Втората точка в дневния ред е фиксирана и депутатите ще обсъдят на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, свързан с правата на пациентите с психични заболявания и запазване на човешкото достойнство на всички пациенти, като се забранява всякаква форма на жестоко, нечовешко или унизително отношение или налагане на наказание. Законопроектът е  внесен от Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“. 
Третата и отново фиксирана точка е разглеждането на проект на решение за приемане на Национална здравна стратегия 2030, весен от Министерския съвет.
В програма е включено още второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс и на законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодек. Депутатите ще обсъдят и проект на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. 

c