Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден за борба с детския труд

На 12 юни отбелязваме Световния ден за борба с детския труд, обявен  от Международната организация по труда (МОТ) през 2002 година. Целта е да се привлече повече внимание към проблема с експлоатацията на детския труд, пред който се изправят децата в различни региони на света.

Счита се, че над 200 милиона деца по света са принудени да работят, а 40% от безработните са млади хора. Тези цифри са пряко зависими една от друга, тъй като трудът и експлоатацията в детските години води до сериозни поражения върху здравето и благосъстоянието на децата, които не завършват образованието си и след време попадат в графата безработни и социално слаби.

Стандартите на МОТ за правата при работа, по специално по отношение на детския труд, са изложени в Конвенция 138 и Конвенция 182. Тази година Световният ден ще се съсредоточи върху отбелязването на 25-ата годишнина от приемането на Конвенция № 182 на МОТ за най-тежките форми на детски труд (1999 г.), която през 2020 г. беше първата конвенция на МОТ, ратифицирана от всички страни. Световният ден ще бъде и възможност да напомним на всички заинтересовани страни да подобрят прилагането на двете основни конвенции на МОТ относно детския труд – Конвенция на МОТ № 182 и Конвенция № 138 на МОТ за минимална възраст за приемане на работа (1973 г.).

По отношение на детския труд, Конвенция 138 на МОТ за минималната възрастова граница, изисква от държавите членки да заложат в своето законодателство минимална възраст за допускане до работа, която да не бъде по-малка от тази на завършване на задължителното образование, но при всички случаи не по-малка от 15 години. Конвенция № 182 на МОТ изисква от всяка държава, която я е ратифицирала, да създаде и изпълни програма за действие за приоритетно отстраняване на най-тежките форми на детски труд.

Докато през годините беше постигнат голям напредък в намаляването на детския труд, през последните години глобалните тенденции се обърнаха и сега повече от всякога е важно да се обединят усилията, за да се ускорят действията за прекратяване на детския труд във всичките му форми.

С приемането на Цел за устойчиво развитие 8.7 международната общност пое ангажимент за премахване на детския труд във всичките му форми до 2025 г. Правителствата по света са ратифицирали конвенциите на МОТ относно детския труд и са ангажирани с тяхното прилагане. Призивът за действие от Дърбан, приет от делегатите след 5-та глобална конференция за премахване на детския труд през 2022 г., показва пътя.

c