Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на безвъзмездното кръводаряване

На 14 юни целият свят отбелязва Световния ден на безвъзмездното кръводаряване /World Blood Donor Day/. Началото на инициативата е поставено от Световната здравна организация (СЗО) през 2005 г., като целта е да се привлече вниманието на обществеността към значението на кръводаряването за успешното лечение и спасяването на живот.

Световният ден на безвъзмездното кръводаряване и Световният ден на донора съвпадат с рождената дата на Карл Ландщайнер (14 юни 1868 г.), който създава системата от кръвни групи, която се използва и до днес, за да се гарантира безопасността на кръвопреливане.

В рамките на Световния ден всяка година в над 192 държави се организират различни събития, с които не само се оказва подкрепа на кръводарителите, но и се насърчават хиляди хора да се присъединят към благородната кауза на доброволното кръводаряване.

Тази година за 20-и път СЗО отбелязва датата с различни събития. Темата през 2024 г. е "20 години празнуваме дарителството: Благодарим Ви , кръводарители!". Кампанията служи като възможност да изразим благодарност към донорите на кръв, плазма и тромбоцити за техните животоспасяващи дарения. Освен това той призовава за действие, мотивирайки повече хора да се присъединят към глобалното движение на кръводаряването.

Нуждата от кръв е всеобща, но достъпът до кръв не е. В много страни кръвните служби са изправени пред предизвикателството да осигурят достатъчно кръв, като същевременно гарантират нейното качество и безопасност. Липсата на достъп до безопасна кръв и кръвни продукти, особено в страните с ниски и средни доходи, засяга всички пациенти, включително тези, които се нуждаят от редовно кръвопреливане.

Всяко едно кръводаряване е ценен животоспасяващ дар, а повторното даряване е ключът към изграждането на безопасно и устойчиво кръвоснабдяване.

У нас всеки, който желае да дари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. Координати можете да намерите на следния адрес: https://ncth.bg/contacts.

c