Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

От какво може да се направи “черното злато” за почвата научиха децата от Тервел

Кои отпадъци са биоразградими и кои от тях са подходящи за компостиране научиха децата от детска градина "Детелина" в с. Жегларци, община Тервел. В рамките на образователна работилница  екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер, запозна децата с основни понятия, свързани с управление на отпадъците – какво са био отпадъците, кой процес е компостиране. 

Материалите, които подлежат на компостиране са:

- Зелени – съдържат aзот – обелки от зеленчуци и плодове, стайни и гардински цветя, прясно окосена трева;

Кафяви – съдържат въглерод – изсушена трева и листа, хляб, макаронени изделия и картонени опаковки.

За качествено компостиране е необходимо “зелените” и “кафявите” материали да бъдат в приблизително равни количества.

По-голяма част от нашите кухненски и градински отпадъци могат да бъдат поставени в компостера, като торбички от чай или утайки от кафе, черупки от яйца, повехнали салати, изгнили плодове, клончета от окастряне и листа, надземната част на картофите. В компостера могат да се озоват обелки от зеленчуци и плодове, цветя, прясно окосена трева, изсушена трева и листа, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки. 

В никакъв случай обаче не са подходящи смесените отпадъци от домакинството, пластмаси, мазнини под каквато и да е форма, остатъци от домашни любимци, както и готвена храна. 

Образователната работилница се води от Теодора Петкова, ръководител на Регионалното депо за отпадъци край с. Стожер. Тя е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. В нея участваха и Галина Митева -  ръководител на проекта и председател на КРИБ Добрич, и Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c