Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

От днес започва подаването на заявления за прием в гимназиите в област Добрич

От РУО Добрич напомнят, че никой няма право да задържа документа за основно образование, да принуждава и изнудва в избора на училище и паралелки

От днес, 8 юли, започва подаването на заявления за кандидатстване на учениците след 7 клас. Крайният срок за подаване на заявленията за първия етап на класиране е 10 юли, включително.

Учениците подават заявление (по образец) до началника на РУО – Добрич за участие в първи етап на класиране за приемане в VІІІ клас. В заявлението си учениците подреждат по желание профили и специалности от професии, за които отговарят на условията за балообразуване. Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно и обмислено. Подреждането на паралелките/училищата трябва да се осъществи от най-желаните низходящо към по-малко желаните профили и специалности от професии. За едно желание се смята кандидатстването за един профил или за една специалност от професия за всяко заявено училище. Броят на заявените желания е неограничен, важно е тяхното подреждане.

Подаването на заявление за участие в първи, в трети и в четвърти етап на класиране се осъществява само по електронен път (online). Вариантите за подаване на заявление са два:

• Първи вариант – самостоятелно подаване (от родител и ученик) Осъществява се без чуждо съдействие от всяко устройство с достъп до интернет, по което и да е време от денонощието, в определените срокове за подаване на документи. Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа https://infopriem.mon.bg и индивидуален код за достъп, който е посочен в служебната бележка с резултатите от изпитите. За начина на подаване на заявление онлайн може да се информирате от приложеното в електронната страница на РУО – Добрич указание.

• Втори вариант – със съдействието на училище гнездо Определените училища-гнезда за област Добрич са, както следва: - ОУ „Христо Ботев”, гр. Добрич, ул. „Цар Самуил” № 14; - ОУ „Антим Ⅰ”, гр. Балчик, ул. „Дунав” № 16; - ОУ „Йордан Йовков”, гр. Каварна, ул. „Кирил и Методий” № 17; - ПГТО „Дочо Михайлов”, гр. Тервел, ул. „Хан Аспарух” № 81; Работно време на комисиите в училищата-гнезда: от 8,00 до 18,00 часа.

В посочените училища-гнезда могат да се подават заявления от всички кандидатстващи, независимо от това къде живеят, къде са завършили ⅤⅠⅠ клас или къде желаят да продължат образованието си в областта.

Необходими документи при подаване на заявление в училище гнездо са заявление за участие в класиране (по образец), копие от свидетелство за завършено основно образование – за ученици, които са придобили основно образование преди годината на кандидатстване, копие от удостоверението за признато основно образование – за учениците от училища в чужди държави по чл. 55, ал. 2, копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващ (личен) лекар на ученика, с което се удостоверява, че заявените като желания специалности от професии не са противопоказни за здравословното им състояние (за кандидатите за специалности от професии).

При подаване на копията от документи, учениците представят оригиналите им за сверяване на място от длъжностните лица.

От РУО Добрич предупреждават учениците, че никой няма право да задържа документа за основно образование, да подава документи, вместо вас, да ви принуждава и изнудва в избора на училище и паралелки, както и за реда на подреждане на желанията.

Списъците с приетите ученици на първи етап на класиране ще бъдат обявени до 12 юли, включително. Резултатите от класирането могат да бъдат проверени в електронната система на МОН: http://infopriem.mon.bg. 

c