Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Орисаха последното бебе на 2023 г. и първото на 2024 г. в Генерал Тошево

Последното бебе, родено в община Генерал Тошево през 2023 г., и първото бебе за 2024 г., бяха орисани на специално тържество в ритуалната зала на сградата на общинска администрация. Чаровният Слави, роден навръх Рождество Христово – 24 декември 2023 г. и хубавицата Виктория, проплакала близо два месеца по-късно – на 18 февруари 2024 г., бяха орисани по стара традиция за здраве, щастие, късмет и дълъг живот. Слави Христов е от село Пчеларово, а Виктория Златева е от град Генерал Тошево.

На тържеството присъства кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който дари двете бебета със сребърни медальони с лика на Богородица, парична премия и малък подарък. За майките пък имаше красиви кошници с цветя.

От ЦПЛР – Център за работа с деца в града бяха подготвили кратка тематична програма с музикални изпълнения, рецитал и наричане. В орисници се превърнаха три млади девойки от Общински младежки съвет. Двете деца бяха орисани от наречници, които пожелаха на децата и техните родители много радостни моменти, усмивки и щастливи дни, изпълнени със здраве.

Традицията да се орисва първото бебе за годината в община Генерал Тошево датира от 2000 година, а през 2011 година, по идея на младите майки в общината, се включва и наричане на последното за годината бебе. От тогава до днес повече от 20 деца са „преживели” приказката да бъдат орисани от млади феи, които ще направляват съдбата им през житейския път.

Обичаят е една безценна следа от миналото, когато хората са вярвали безпрекословно в ритуали, наричания и чудеса. Следа, която неминуемо ни учи на почит и преклонение пред дедите ни, завещали ни непреходната си вяра в доброто, мъдростта си и упованието си в чудесата на настоящето и благоденствието на очакваното бъдеще.

c