Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Около 20 палестинци са загинали при израелски операции в Газа

Около 20 палестинци са загинали днес в ивицата Газа на фона на продължаващата израелска военна операция срещу „Хамас“, съобщи ДПА, позовавайки се на непотвърдени данни от палестински медицински източници.
Израелските сили за сигурност съобщиха, че операциите им ще продължат в централната и южната част на анклава.
През нощта е поразена ракетна установка на палестинската групировка „Ислямски джихад“ в определен за хуманитарна зона район край град Хан Юнис. Израелските сили заявиха, че установката е била разположена на място, където от боевете в Газа са се укривали цивилни и че са предприети мерки те да не пострадат.
„Терористичните организации в ивицата Газа продължават да разполагат оръжие и терористична инфраструктура сред цивилните, поставяйки ги в опасност и използвайки ги като жив щит“, заявиха Израелските сили за отбрана.
Съобщава се също, че боеве „от близка дистанция“ продължават в южния град Рафах до границата с Египет. Израелски войници допълниха, че са открили още тунели в града.
Израелските сили за отбрана съобщиха днес, че вчера двама техни войници са били убити в сраженията в ивицата Газа. ДПА съобщава, че и тази информация не може да бъде проверена от независим източник.
Войната в Газа беше предизвикана от нападението, извършено от „Хамас“ и други екстремистки групировки срещу Израел, на 7 октомври миналата година. В тази атака загинаха 1200 души.
Според контролираните от „Хамас“ здравни власти в Газа най-малко 37 431 души са били убити и 85 653 ранени в Газа от началото на войната. Представените цифри не правят разлика между цивилни и бойци и не могат да бъдат проверени от независим източник.

c