Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Официално: "Булгаргаз" ЕАД обяви новата цена на газа за месец юли

Държавната компания „Булгаргаз“ ЕАД оповести официално, че окончателната предложена цена, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за призводство и пренос на топлинна енергия за м. юли 2022 г., е в размер на 186,47 лв/MWh или 95.34 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС).

Информацията е публикувана на страницата на дружеството. Новата цена беше обявена още на 6-ти юли в Парламента от генералният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. От дружеството уточняват, че цените на европейските газови пазари днес (7.07) надвишават 175 EUR/MWh.. Уведомлението на "Булгаргаз" е изпратено на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и публикувано на страницата на регулатора.

Юнската цена, на която синьото гориво у нас се търгуваше, беше 141,76 лева за мегаватчас - с 14,7% по-ниска от определената цена за предходния месец май. Цената за април пък беше 142,99.

Подкрепата от -25 ст/л гориво стартира, но на определени бензиностанции

Във Временната комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД в Парламента проведе изслушване на директорите на обществения доставчик и на националния оператор "Булгатрансгаз".

След коментари пред журналисти в Народното събрание, след края на изслушването, стана ясно, че природен газ за месец юли е осигурен. В немалка степен са осигурени и нужните количества за месец август. До момента, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера, обяви директорът на "Булгаргаз", цитиран от БТА.

c