Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Подкрепата от -25 ст/л гориво стартира, но на определени бензиностанции

От месеци анонсираната мярка, в помощ на българските потребители на горива, ще стартира през месец юли, но не по очаквания от хилядите водачи на МПС начин. Преди дни стана ясно, че докато поредната бюджетна актуализация не бъде гласувана в Парламента, големите играчи на пазара на горива у нас, членуващи в Българската петролна и газова асоциация /БПГА/, няма да могат да прилагат отстъпката от началото на месец юли.

От своя страна представители на малките бензиностанции също предупредиха, че няма как скоро да предоставят на потребителите гласуваната вече (на 1.07.2022 г.) от народните избраници отстъпка от 25 ст/л гориво. Според тях, причината за това са неуредиците около стартирането на мярката. Позицията беше заявена пред бТВ от Николай Николов - председател на Националното сдружение на малките търговци на горива /НСМТГ/.

По предварителни изчисления, отстъпката трябваше да бъде въведена от 1 юли, но Приходна агенция /НАП/ съобщи, че това ще стане не по-рано от три дни, след като актуализацията на бюджета бъде обнародвана в Държавен вестник. Тъй като това все още не се е случило, бензиностанциите не разполагат с инструкции как точно следва ще се прилага мярката.

"До момента никой нищо не ни е казал. Нямаме указания. Нямаме яснота как ще се случват нещата", заяви Николов. Малките обекти в страната са около 3000. Софтуерни фирми, обслужващи бензиностанциите, вече са започнали да се обаждат с предложения за обновяване на системния продукт. Самият процес отнема време, а време е необходимо и за обучението на персонала. Един от проблемните моменти касае обработката и оперирането с личните данни на клиентите. Заради "недоброто сработване" на мярката има опасност от противопоставяне на малките на големите бензиностанции, тъй като големите най-вероятно по-бързо ще въведат промяната, която ще повлияе на цените, се опасяват от НСМТГ.

БПГА ще започне да прилага държавната помощ - отстъпка от 25 стотинки на литър гориво, но в законоустановения срок

С актуализацията на държавния бюджет следва да започне да функционира предвидената отстъпка в размер на 25 стотинки от цената на литър гориво, зареден в резервоар на МПС, собственост на физически лица. Мярката е адресирана към намаляване тежестта на цените на горивата върху българските граждани и ще помогне на голяма част от населението през втората половина на годината.

Членовете на Българската петролна и газова асоциация обявиха, че имат готовност да започнат прилагането на тази програма, която според правителствените разчети е на стойност 150 милиона лева. В същото време, поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната помощ от 25 стотинки няма да се приложи непосредствено от 1 юли 2022 година, както бе предвидено и обявено в проекта. "Членовете на Българската петролна и газова асоциация винаги са работели в рамките на закона и в този случай също ще се съобразят със законоустановената процедура, а именно – предвидената държавна помощ ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник."

На практика

Експертите прогнозират, че при старта на кампанията отстъпката ще се дава само в бензиностанции, които са се съгласили да я прилагат. На този етап не са предвидени ограничения в броя на зарежданията и количеството гориво, уточниха от НАП. Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта.

За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава:

  • разширен фискален бон, в който ще са вписани:
    • регистрационен номер на превозното средство
    • вид и количество на зареденото гориво
    • отстъпката от 25 ст/л
c