Сряда, 15 май 2024

15.05.2024

Последвайте ни

Новата транспортна схема на Добрич предизвиква разнопосочни реакции сред жителите на града

На 28 март Общински съвет град Добрич предстои да утвърди промени в новата общинска транспортна схема на град Добрич. Докладната записка е внесена от Зам. кмет “Икономическо развитие и европейски фондове” Росица Йорданова.

През последните дни в центъра на град Добрич са разположени  информационни табла, на които са показани новите маршрути на линиите. Множество жители на града се спират, за да ги разгледат.

Реакциите към новата транспортна схема са разнопосочни, като например една от жените споделя, че новата Линия 5 е значително по-удължена от старата линия, която се е движила по този маршрут и поради това, ще й се налага всеки ден да пътува повече време от ОУ “Христо Ботев” до ЖК “Христо Ботев”.

Повечето от възрастните хора, които срещнахме споделят, че им е изгодно да пътуват с градския транспорт, понеже ползват карта за една линия, по която се движат постоянно.

Ползвател на градския транспорт споделя, че новата схема може би е добра, но на пръв поглед изглежда, че се обикаля повече. Въпреки това ще използва и новите линии, понеже няма друг начин да се придвижва на големи разстояния.

Жител на града, който има здравословен проблем споделя, че пътува с кола и това ще продължи да се случва и при новата транспортна схема, защото градския транспорт според него не му предоставя условията да пътува комфортно.

Жена, която не използва градския транспорт, но живее срещу спирка коментира, че всеки ден автобусите се движат с по двама-трима души, докато сутринта са претъпкани. Освен това, тя коментира, че самите автобуси са прекалено големи за улиците в града. Проблем според жената е и, че всичките спирки са превърнати в паркинги, а полицията не глобява нарушителите.

Един от разглеждащите споделя, че предпочита да пътува с колата си, понеже по този начин му излиза по-евтино, понеже зарежда газ.

Възрастен човек споделя, че неговата линия е удължена и сега вместо да пътува от ЖК “Балик” директно през ул. “Христо Ботев” до центъра му се налага да минава и през ЖК “Строител”. Това няма да го откаже, но представлява затруднение.

Жена, която 3 месеца не е живяла в страната, но се завръща е категорична, че ще използва градския транспорт по познатия за нея маршрут. Тя пътува в ЖК “Дружба 3” и пътува до центъра. Възнамерява да закупи и карта, макар да предпочита картата да е за повече от една линия. Тя предпочита да ползва градски транспорт, понеже се придвижва трудно пеша.

Новите наименования на спирките и линиите също са предизвикателство към хората, като някои от имената предизвикват объркване, но повечето запитани казват, че ще свикнат с новите имена.

Разяснителната кампания за повечето хора е необходима, като някои освен от таблата са се информирали за промените и от медиите.

Промените в новата транспортна схема бяха приети от Постоянната комисия (ПК) по транспорт и екология към Общински съвет град Добрич, на която присъства и гражданката Галина Димитрова, която посочи някои проблемни промени в схемата. На заседанието присъстваха освен членовете на комисията и Председателя на Общинския съвет Нивелин Радичков, Зам.-кметът Росица Йорданова и управителят на “Градски транспорт Добрич” ЕООД Катя Петкова, които също взеха отношение по темата.

В сайта на Про Нюз Добрич е активна и анкета, на която можете да оцените новата транспортна схема. Анкетата се намира на началната страница на сайта, като можете да я потърсите чрез скролване или приплъзване в долната част на секцията.

c