Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Недостиг на свещеници оставя без празнични литургии много от православните храмове в Ямболско

Празнични литургии няма да бъдат отслужени в много от православните храмове в Ямболска духовна околия за поредна година. Причината е липсата на достатъчно свещеници. Недостигът е от години, но с времето се задълбочава все повече, разказа за БТА архиерейският наместник архимандрит Димитрий.
Над 70 са църквите, а свещениците се броят на пръстите на едната ръка. „Пет действащи свещеника сме. Има един, който е пенсиониран и вече е болен. Ние, от време на време, го каним, но човекът няма физическа възможност, немощен е. Има и още един възрастен свещеник, който има няколко села – това са“, посочи архимандритът.
Всеки от свещениците обслужва населението на 10 – 15 села, което прави невъзможно отслужването на празнични литургии във всяко населено място. „Това са много села, изключително трудно е и за ходене, и за обслужване, изключително трудно“, допълни архиерейският наместник.
Според него тази тенденция би могла да се обърне, ако вероучението стане задължителен предмет в училище. „Сега берем плодовете на отминалото атеистично време. Нашите родители не са обърнати към вярата и не могат да я предадат на децата си. Както е казано в Светото Евангелие, не може слепецът да води слепци“, коментира той.
На Рождество Христово миряните в Ямболска духовна околия все пак ще могат да се поклонят в църквите. „Ще направим всичко възможно храмовете да бъдат отворени, във всяко село има човек, който се грижи за храма“, посочи още архимандрит Димитрий.

c