Четвъртък, 27 юни 2024

27.06.2024

Последвайте ни

Направих изложбата за баща ми, защото го обичах, макар да не съм му го казвал, призна Андрей Слабаков

Аз направих тази изложба, защото е ясно, че аз обичам и харесвам баща си, въпреки че не съм му го казвал. Защото ние в нашето семейство и двамата сме изключителни темерути. Това не е американски филм. Няма I love you, но то се разбира, когато обичаш и харесваш някого. Това каза режисьорът Андрей Слабаков на откриването на фотоизложбата, посветена на 100 години от рождението на Петър Слабаков тази вечер. Експозицията е разположена във фоайето на аулата на НАТФИЗ.
“Той беше почтен човек, с чувство за справедливост и беше изключително откровен. Това, разбира си, му създаде врагове. Както и аз си създавам, защото така съм възпитаван”, каза Андрей Слабаков.
Ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев отбеляза колко талантлив е бил Петър Слабаков и че явно синът му Андрей Слабаков е не по-малко талантлив, защото  е направил не по-малко важни и интересни филми. 
След откриването на експозицията бе прожектиран и документалният филм “Баща ми”, режисиран от Андрей Слабаков. Той подчерта, че това е един от най-трудните му филми, защото е за изключително близък човек.
Както БТА писа, месец януари ще бъде посветен на Петър Слабаков и всеки вторник в аулата на НАТФИЗ студенти, преподаватели и гости ще могат да гледат по един игрален филм с големия актьор в главната роля. На 9 януари ще бъде прожекцията на „Щурец в ухото“, реж. Георги Стоянов, 1976, (Петър Слабаков е в ролята на Георги Черния). За 16 януари е насрочен филмът „Илюзия“, реж. Людмил Стайков, 1980, (Петър Слабаков е в ролята на Данил). В програмата за 23 януари е „Здрачаване“, реж. Никола Минчев, 1976 (премиера 1989 г.), (Петър Слабаков е в ролята на Николай Манев – Папи), а на 30 януари ще бъде прожектиран „Златната река“, реж. Иванка Гръбчева, 1983, (Петър Слабаков е в ролята на Сладкият). 

c