Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

НАП Добрич информира самоосигуряващите се за промените в осигурителния доход

Национална агенция за приходите изпраща автоматични съобщения до самоосигуряващи се лица, за да ги информира за промените в осигурителния доход от 01.08.2023 г., съобщават от НАП-Добрич.

Приходната агенция нанесе в информационните си системи минималния месечен размер на осигурителния доход - 780 лв. на 34 самоосигуряващи се от Добрич и региона, подали еднократно декларации Образец № 1 с код за вид осигурен 22 и са посочили минимален осигурителен доход в размер на 710 лв. Тези самоосигуряващи се лица, земеделски производители и тютюнопроизводители са получили електронни съобщения за направената промяната, като не е необходимо да подават още веднъж декларация за периодите след 31 юли 2023 г. с новия по-висок минимален осигурителен доход от 780 лв.

Автоматични електронни съобщения за необходимостта от корекции в осигурителните декларации са изпратени на 67 души от Добрич и областта. Те са регистрирани като самоосигуряващи  се лица и са подали декларация Образец № 5 за здравно осигуряване, фонд "Пенсии" и универсален пенсионен фонд за 2023 г. или за по-кратък период след 31 юли. Също така,  са платили авансово осигурителни вноски върху минималния размер на осигурителния доход за периода януари-юли 2023 г., който е по-нисък от 780 лв.

Офис на НАП Добрич призовава данъкоплатците да актуализират данните си за контакт, за да може комуникацията с приходната агенция да се извършва навреме и изцяло електронно, а не на хартия. Физическите и юридически лица, които са посочили коректен имейл и телефон, получават пълна и навременна информация от НАП.

c