Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

НАП: До 31 юли се декларира и плаща дължимия авансов данък за второ тримесечие на 2023 г.

Близо 700 физически и юридически лица от Добрич и областта вече декларираха дължими данъци за второ тримесечие на 2023 г.

На 31 юли изтича крайният срок за деклариране на авансови данъци върху доходите от граждански договор, наем, авторски и други източници. Това е и срокът за внасяне на удържания данък към бюджета, напомнят от офис на НАП Добрич. 

Платците на доходи, които са задължени по ЗДДФЛ да удържат и внасят данъци, декларират дължимите авансови вноски в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което е удържан данъкът. Предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, подават декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО само онлайн в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с класифициран електронен подпис (КЕП), напомнят от НАП. Услугата с персонален идентификационен код (ПИК) може да се използва само за физически лица, включително и от еднолични търговци, самоосигуряващи се лица и собственици на предприятие, организирано по занаятчийски начин.

До 31 юли се декларират и окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, както и удържаните окончателни данъци върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други).

Физическите лица, които са получили доходи от наем, от друга стопанска дейност или от други източници, изплатени през второто тримесечие, когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка, също обявяват до 31 юли пред НАП дължимите от тях авансови данъци. Декларацията се подава лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път чрез е-услугите на НАП. 

Най-бързо и лесно плащането се извършва чрез виртуален ПОС в портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК или КЕП. 

Близо 700 физически и юридически лица от Добрич и областта вече декларираха дължими данъци за второ тримесечие на 2023 г., като се очаква до края на месеца да бъдат подадени още над 2000 декларации. 

Информация за декларирането и внасянето на данъците можете да получите в сайта на приходната агенция или от Информационния център на НАП: 0700 18 700, според тарифата на съответния оператор.

c