Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Надявам се тенденцията за спад на жертвите на пътя да се отрази и при мотоциклетистите, каза главен комисар Лъчезар Близнаков

Искаме да се спазват правилата от всички водачи на пътя, за да се намалят жертвите при пътнотранспортните произшествия (ПТП). Надявам се тенденцията от миналата година за спад на жертвите ще даде отражение и при мотоциклетистите. Това каза главен комисар Лъчезар Близнаков на брифинг по повод откриването на мотосезона.
От началото на годината имаме един загинал моторист, а за същия период миналата година са трима. За 2023 г. имаме 647 ПТП с водачи на мотопеди и мотоциклети, 37 са загиналите, допълни той.
Близнаков каза също, че сред основните нарушения са неизползване на каска или липса на документ за нужната категория.
Той обърна внимание и на тенденцията, че полицията няма толкова проблеми с мотоциклетистите, членуващи в мотоклубове, отколкото с останалите. „Освен правилата, разписани в закона, във всяка група важат и техни вътрешни правила“, каза Близнаков.  
Относно откриването на мотосезона главният комисар посочи, че е създадена организация  от страна на МВР на различните места. Освен това контролът над водачите ще бъде засилен, защото се наблюдава повишаваща се дисциплина, но не липсват случаи на грубост и неспазване на правилата за движение. От МВР апелират мотоциклетистите да бъдат много внимателни, защото в началото на сезона условията не са добри, пътят поднася доста изненади и инцидентите зачестяват.
Михаил Ничев, секретар на клуб Atrox MC, обяви, че откриването на мотосезона ще бъде на 6 април на площад „Батенберг“. Шествието ще тръгне от площада и ще стигне до кв.„Бояна“, където ще има различни атракции.
„Вътрешните правила при клубните мотоциклетисти представляват знаци, прегрупиране, начин на каране, разположение на групата в колоната, знаци за препятствия и спиране и други. Структурата е така направена, че при всеки клуб има "офицерски състав", в който има "сержант", който проверява всички мотоциклети, които ще излязат за пръв път тази година на пътя“, каза Ничев.

c