Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

На 5 април се отбелязва Международният ден на съвестта

5 април е обявен от ООН за Международен ден на съвестта. Опирайки се на всеобщата декларация за правата на човека, съзнавайки необходимостта от създаване на условия на стабилност и благополучие и мирни и приятелски отношения, основани на зачитане на правата на човека и основните свободи за всички, без разлика на раса, пол, език или религия, Общото събрание на ООН през 2019 г. избра датата за Международен ден на съвестта.

Темата на честванията на деня тази година е „Насърчаване на културата на мира с любов и съвест“. Тя е призив да осъзнаем силата на нашата взаимосвързаност и да предприемем спешни действия за отваряне на нови пътища на съвестта и любовта към по-справедливи, по-щастливи и мирни общества.

Генералната асамблея прикани всички държави-членки, организации от системата на ООН и други международни и регионални организации, както и частния сектор и гражданското общество, включително НПО, да изградят Културата на мира с любов и съвест, в съответствие с културата и други подходящи обстоятелства или обичаи на техните местни, национални и регионални общности, включително чрез качествено образование и дейности за повишаване на обществената осведоменост, като по този начин насърчават устойчивото развитие.

Концепцията за култура на мира се появи на Международния конгрес за мира, организиран от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в Кот д'Ивоар през юли 1989 г., посочват от ООН. Оттогава насърчаването на култура мирът все повече се възприема като цел на международната общност. Развиващата се концепция е вдъхновила дейности на толкова много нива и в толкова много региони с пълното участие на гражданското общество, че културата на мира постепенно придобива характеристиките на глобално движение.

c