Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

На 4 април почитаме покровителя на интернет - Св. Исидор, архиепископ на Севиля

На 4 април християните почитат паметта на Св. Исидор, архиепископ на Севиля, който е обявен за покровител на учениците, студентите и интернет.

Светията се счита за покровител на световната мрежа заради един от големите си трудове – „Етимологии“. Това е универсална енциклопедия, състояща се от 20 книги - много обемна, съдържаща огромна информация и наподобяваща базата данни в интернет. Смята се още, че Св. Исидор за първи път употребява в своя труд система от препратки, напомнящи на хипервръзките, използвани днес в интернет.

Преди повече от 20 години самият папа Йоан Павел II официално го нарича "Св. Исидор - покровител на компютърните потребители и интернет.

Св. Исидор е архиепископ на Севиля повече от три десетилетия и има слава на един от най-великите учени от времето на Ранното Средновековие. Всички исторически писания за Испания, написани по-нататък в Средновековието, се основават на историческите трудове на Исидор. Той също помага много за приемането на астрологията в Средновековна Европа.

Исидор е роден през 560 г. в Картахена, Испания. Произхожда по линия на баща си от старо римско аристократично семейство. Внук е по майчина линия на вестготски крал. През 601 г. Исидор става епископ в Севиля. Бил е един от най-влиятелните политици на Вестготското кралство.

Най-известните негови произведения, които се използват за исторически извори, са съчиненията му „История на кралете на готите, вандалите и свевите“, „За природата на нещата“ (De natura rerum) и „Етимологии“ (Etymologiae u Originum sive etymologicarum libri viginti). Последното е особено интересно, тъй като е подобно на енциклопедия и представя произхода и значението на важни термини и научни дисциплини като право, история, земеделие, математика, риторика, граматика. Освен това съдържа сведения за минерали, метали, земя и др., а има и схоластични разсъждения.

Св. Исидор Севилски умира на 4 април 636 година.

c