Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Мониторинг анализира работата на общините в област Добрич за партньорство

Препоръки, изведени след проучване на Плановете за интегрирано развитие на общините (ПИРО) в област Добрич, бяха представени пред Областния съвет за развитие. Проучването е разработено по проект „Партньорства за развитие“, финансиран от ОП „Добро управление“. Той се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" и Община Тервел.

Пред членовете на Съвета, ръководен от областния управител Здравко Здравков, те бяха представени от Галина Митева – председател на УС на КРИБ-Добрич и ръководител на проекта. Тя сподели резултатите от направения мониторингов анализ върху работата на общинските администрации в област Добрич при изпълнение на законовите изисквания за партньорство, публичност и прозрачност. Обърна внимание върху новите моменти при подготовката и кандидатстването с проекти и подчерта, че ключов момент вече е интегрирания подход и партньорствата между различните икономически субекти - местни власти, бизнес и неправителствен сектор.

Галина Митева обърна внимание върху новите моменти при подготовката и кандидатстването с проекти и подчерта, че ключов момент вече е интегрирания подход и партньорствата между различните икономически субекти - местни власти, бизнес и неправителствен сектор. Сред направените констатации от мониторинга е, че липсва публична информация за общински действия за генериране на концепции за интегрирани териториални инвестиции, както и, че бизнес секторът и гражданският сектор не познават подхода за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), което води до факта, че този икономически сегмент трудно би инициирал процес на разработка на концепция за интегрирани териториални инвестиции. Създаването на концепции за ИТИ, особено надхвърлящи границите на една община, изисква лидерски инициатива, освен това липсва опит, липсва и организационен механизъм за генериране на концепции за ИТИ.

Някои от констатациите в проучването са:

• На фаза разработване на ОПР и провеждане на обществено консултиране и обсъждане са констатирани добри практики на общините Добрич, Генерал Тошево, Добричка и Тервел.

• Община Балчик е проследила в най-голяма степен изпълнението на ОПР чрез годишните доклади за наблюдение изпълнението на ОПР за 2014, 2016, 2018, 2019 и 2020. Всички годишни доклади са публикувани на страницата на общината  в Интернет. Общинският съвет е осигурил в процеса на наблюдение изпълнението на ОПР участието на заинтересовани страни.  

• Само общините Балчик и Шабла са публикували  последваща оценка на изпълнението на ОПР до една година след изтичането на действието му. И в двата доклада с последваща оценка има препоръки за  прилагане принципа за партньорство, информация и публичност.

• Всички ПИРО на общините съдържат раздел, отнасящ се до „партньорите и заинтересованите страни и формите на участие в подготовката и изпълнението на плана при спазване на принципите за партньорство и осигуряване на информация и публичност“.

• Не са открити документи, удостоверяващи, че „общинският съвет осигурява участието на заинтересованите органи, организации, физически и юридически лица при спазване на принципа за партньорство, публичност и прозрачност при изпълнението на плана за интегрирано развитие на общината.“

• Годишен доклад за наблюдение изпълнението на ПИРО за 2023 г. е приет от 3 от общо 8 общини от Добричка област.

• Принципът на партньорство, публичност и прозрачност, който е един от основополагащите в прилагането на политиката за регионално развитие, се прилага частично и формално, особено в процеса на наблюдение изпълнението на ПИРО в общините

Областния съвет за развитие обсъжда и решава въпроси, имащи отношение км цялостно развитие на областта. Това е органът, който може да стимулира създаването на междуобщински сътрудничества и генериране на концепции за интегрирани териториални инвестиции. Проучването предлага организационен алгоритъм за разработване на концепции за ИТИ. Той допълва наличните до момента методически указания. Приложението му ще мобилизира ресурсния потенциал на област Добрич в отговор на предизвикателствата, свързани с прилагане на подхода ИТИ. В този смисъл Галина Митева препоръча общините да бъдат активната страна в процеса.  

Запознаването на членовете на Областния съвет за развитие с резултатите от проучването има за цел да подпомогне   процесите на междуобщинско сътрудничество и междусекторно коопериране и готовността за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции, чрез които да бъдат привлечени инвестиционни средства за развитие на Добричка област.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c