Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Многофамилните жилищни сгради в Бургас, които ще бъдат санирани по Националния план за възстановяване и устойчивост, са 29

Многофамилните жилищни сгради в Бургас, които ще бъдат санирани по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), финансиран от Европейския съюз, са 29. Това показа проверка на БТА в списъците, публикувани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По-голямата част от тях се намират в ж.к. "Меден рудник". Над 170 са сградите в областния център, които попадат в така наречения резервен списък за финансиране, а отхвърлените проектни предложения са 13. 
Припомняме, че в началото на юни тази година Община Бургас подаде 213 проекта за саниране на жилищни блокове по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирана със средства от НПВУ. Тяхната обща стойност бе повече от 450 млн. лева, което далеч надхвърли лимита от 80 млн. лева, определен за крайморската община. Данните показват, че одобрените обекти съставляват около 17 на сто от всички подадени за одобрение проекти. 
Санирането на първия панелен блок (ж.к. "Славейков", бл. 27) в града започна през 2015 година. Към днешна дата многофамилните жилищни сгради с въведени мерки за енергийна ефективност със средства от държавната хазна по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни сгради в Бургас са 210. 
Както БТА съобщи, през януари 2024 година ще започне подписването на договорите с общините по новата програма за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ. Местните власти ще сключат договори с одобрените блокове, а за да не се губи време, общините могат да започнат да обявяват обществени поръчки за избор на изпълнители преди тяхното сключване, уточниха от регионалното ведомство.  

c