Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Министерството на околната среда и водите апелира гражданите да изхвърлят отпадъците си на позволените за това места

Министерството за околната среда и водите (МОСВ) отправя апел към гражданите за отговорно поведение към околната среда като изхвърлят отпадъците си единствено на позволените за това места. При установяване на замърсени участъци, хората да сигнализират съответната община или регионални инспекции по околна среда и водите (РИОСВ) за местоположението им. Това се посочва в съобщение на екоминистерството във връзка с проверките и почистването на нерегламентирани сметища.
От МОСВ информираха, че регионалните структури към министерството провеждат акции за почистване по график. Към организирани групи може да се включи всеки гражданин. Целта е с личен пример, именно хората, които са отговорни за прилагането на законовите разпоредби за опазването на околната среда, да привлекат последователи към каузата, коментират от МОСВ.
Инициативата е част от кампанията под мотото „Да сложим точка на замърсяването“, която ръководството на министерството започна миналия месец. По места всички РИОСВ проведоха срещи с кметовете за предприемане на строги мерки по изпълнение на задълженията на местната власт по Закона за управление на отпадъците, казват от екоминистерството. Общинските власти и директори на Областните пътни управления посочиха и участъците, които най-често са припознавани като „точки“ за изхвърляне на отпадъци. Идентифицирани са 420 замърсени участъци. До 31 март трябва да бъдат предприети действия за премахването им, а от 1 април РИОСВ започва проверки за това дали са изпълнени предписанията към общините по всяка „точка“ от предварително посочените от тях замърсени участъци, уточняват още от МОСВ.
В интервю за БТА през февруари заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева заяви, че ключови за министерството са дейностите за управление на отпадъците. „Начертахме план за действие за почистване на замърсени с отпадъци терени в населените места и извън тях. Дадохме задача на регионалните инспекции по околната среда и водите да определят местата, за които през последните години има информация, че се използват за нерегламентирано изхвърляне на отпадъците“, посочи тя.

c