Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Министърът на правосъдието Атанас Славов смята, че възможността хора с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати, трябва да се прецизира

Министърът на правосъдието Атанас Славов смята, че промененият текст в Конституцията, който позволява хора с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати, трябва да се прецизира. 
В интервю за Нова Нюз той посочи, че текстът щеше да е по-ясен, ако изрично уреждаше хипотезата с българско гражданство по рождение и вторично получено българско гражданство.
Считам за важно да ограничим гражданството в нашите съюзници и партньори, от държави, които ни обявяват за вражеска страна, посочи министърът.
По думите му темата за двойното гражданство е важна, защото една четвърт от българските граждани са извън територията на страната. 
Трябва да намерим начин за приобщаването им в политическия живот. Може би това е такъв опит, каза Славов. Той допълни, че не е участвал в изготвянето на тези текстове и редакции.
Процесът, свързан с двойното гражданство, изцяло се разви в парламента, припомни Славов.
Правосъдният министър не се притеснява, че текстове от Конституцията, ще бъдат атакувани пред Конституционния съд.
Убеден съм, че ключовите промени ще издържат. Като министър на правосъдието за мен е важно в съдебната власт да са направени правилните неща и съм убеден, че това е така, посочи Славов.

c