Вторник, 18 юни 2024

18.06.2024

Последвайте ни

Министър Кондева от Албена: Ще използваме всички механизми за развитие на областните болници

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговори с ръководствата на областните болници в страната в рамките на годишното събитие на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) в курортния комплекс Албена. 

Председателят на сдружението д-р Васислав Петров представи анализ на дейността на 24-те лечебни заведения и формулира основните предизвикателства, пред които са поставени. От своя страна д-р Кондева увери, че министерството ще окаже пълна подкрепа, след като бъдат изяснени конкретните причини за възникнали проблеми в болниците. 

Областните болници заемат ключово място в системата на здравеопазването и за мен е от изключително значение да използваме всички механизми за развитие“, заяви здравният министър. Д-р Кондева посочи, че предстои завършването на големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ и министерството полага усилия той да бъде финализиран качествено и успешно. „Ще търсим възможности за финансиране и укрепване на областните болници и по други оперативни програми, както и по Плана за възстановяване и устойчивост, по който с екипа ми работим усилено, за да спазим сроковете и да не се стига до невъзможност за усвояване на средства“, допълни министърът.

По време на индивидуалните работни срещи с ръководители на най-големите болници в Бургас, Варна и Добрич, министър Кондева поиска информация за готовността им по отношение на предстоящия летен сезон и очаквания ръст на туристи по родното Черноморие. В тази връзка тя се срещна и с директорите на Центровете за спешна медицинска помощ в региона.

c