Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Международен педагогически форум събра в Албена над 200 участници

XXIV Международен педагогически форум „Образователни политики и практики за благоденствие и устойчивост”, организиран от ДИПКУ при Тракийски университет – Стара Загора премина при изключително висок интерес и със силно участие. Събитието се проведе от 27 до 30 юни в Албена. Кулминацията на форума бе честването на 65-та годишнина от създаването на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите, през които Стара Загора е център за квалификация на педагози от цяла България.

Международното събитие събра в Албена близо 200 педагогически специалисти от всички етапи на образованието, а чуждестранни гост-лектори бяха изявени учени  от държавите САЩ, Австрия, Сърбия и Северна Македония.

Заместник-ректорът по учебна и информационна дейност проф. Нели Грозева присъства на откриването на форума и поднесе поздравления към организатори и участници от името на ректора проф. Добри Ярков: „Горд и развълнуван съм, че повече от две десетилетия Вие сте домакин на това престижно и знаково събитие! Сериозната подготовка, амбициозната програма, професионализмът и авторитетът на участниците са гаранция за успеха на форума. Срещата е своеобразно предизвикателство към всички участници и същевременно предлага обмяна на добри световни практики. Вашата работа има голям обществен и научен принос за развитието на българското образование. Неотклонната Ви страст и упорит труд дават нова, съвременна и иновативна визия на учителската професия.“

Поздравителен адрес от просветния министър проф. Галин Цоков поднесе Полина Фетфова, началник на отдел „Квалификация и кариерно развитие” към МОН.

Форумът беше удостоен с присъствието също на ректори и декани на партньорски университети, ръководители и експерти в институции свързани с образованието – регионални инспекторати, квалифициращи организации и общини в България.

Тазгодишното издание на Международния педагогически форум премина през фокуса на две от най-важните цели на хилядолетието – благоденствие и устойчивост. Събитието се превърна в пространство за споделяне на успешни образователни практики, обмяна на опит в приложението на модерни педагогически, психологически и IT технологии и методи в образователния процес. В рамките на четирите дни целодневно работата протичаше в три успоредни сесии, за да могат участниците да се включат в онези от тях, които най-силно съответстват на техните интереси и потребности.

Пленарният доклад на проф. д-р Марина Блувщейн – преподавател в Университет Адлер, Чикаго, САЩ, на тема „Keynote: Тайните на благоденствието: обогатяване на сърцето на образователните политики и практики“, очерта основните посоки в работата с децата и подрастващите.

Партньори на форума са и производители и разпространители на образователни продукти.

c