Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Мария Габриел и Саманта Кристофорети: Вярваме в новото поколение учени и иноватори да разширят границите на познанието ни за Вселената

Българският еврокомисар Мария Габриел и италианският астронавт Саманта Кристофорети бяха ключови лектори в Европейската конференцията по въпросите за Космоса. Командир на международната космическа станция (28.09.2022-12.10.2022), Саманта Кристофорети държи рекорда за жени за най-дълъг престой в Космоса при полет – 199 дни и 16 часа. В конференцията на тема „Осигуряване на бъдещето на Европа в Космоса“ се включиха също научни изследователи, представители на Европейската космическа агенция и на националните агенции.

Иновации, устойчивост и подкрепа за талантите са ключови за развитието на европейския космически сектор. Той е стратегически за технологичната независимост на Европа. Европейската космическа индустрия е четвъртата най-голяма в света на стойност от 8.6 милиарда евро през 2021 г. С програмата „Хоризонт Европа“ инвестираме не само в инфраструктури от световна класа, но и в иновациите и образованието“, заяви българският еврокомисар.

Програма „Хоризонт Европа“ обръща специално внимание на развитието на европейския космически сектор в клъстер 4 - “Цифровизация, индустрия, космос”. Целта на клъстера е да финансира разработването и изграждането на космическа инфраструктура, технологии, услуги и данни. Две са другите основни програми в подкрепа на науката и иновациите в космическия сектор. Едната е програма „Галилео“, която помага на иновативните предприятия в Европа да създават и развиват нови цифрови технологии. Другата е програмата „Коперник“, която предоставя свободно данни и услуги за наблюдение на Земята и е добър пример за европейско партньорство. Новост за 2023 г. е поканата за проектни предложения на Европейския иновационен съвет и неговия инструмент „Ускорител“ с бюджет от 65 милиона евро, който ще подкрепи проекти „Ориентирани към хората и иновативни космически технологии и услуги“.

Във финалната част на конференцията Мария Габриел и Саманта Кристофорети отправиха послание към младите хора и по-специално момичетата. „Саманта Кристофорети е посланик на образованието и ролеви модел, вдъхновяващ новото поколение европейски учени, инженери и астронавти да разширят границите на познанието ни за Вселената. Пожелавам на повече момичета и момчета да превърнат погледа към звездите в кариера и сбъднати идеи за Европа – лидер и в космическите технологии“.

c