Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Лятна академия организира Историческият музей в Балчик

Лятна академия стартира Историческият музей в Балчик. Началото бе поставено с 40 малчугана от Варна и детска градина "Здравец" в Балчик. В Стаята по физика на Нютон и Тео специалистите от Националния музей на образованието в Габрово поведоха децата в света на физиката по най-интересния възможен начин – с уреди и опити.

Петдесет училищни апарата пристигнаха в музея в Балчик директно от фондовете на Национален музей на образованието. Те са били собственост на българските училища през 70-те години на XIX в. и са закупени от Виена след освобождението на България.

От 80-те години на XIX век експерименталното обучение се превръща в политика на младата българска държава. Министерството на просвещението задължава всички училища да разкрият станции за метеорологически наблюдения.

Как се задвижва парен локомотив, кой е прародителя на 3D очилата и много, много други неща научихме днес в открития урок по физика. 

"Облеклото на българите" е втората част от старта на лятната академия в Балчик. Какви са били традиционните български дрехи назад във времето. От каква материя са се правели. Какво означават шевиците на тях, децата научиха от открития урок в Етнографската къща. Научиха за разликата в облеклото на хората от селото и хората от града.

В забавна игра търсиха части от добруджанска мъжка и женска носия, както и мъжки и женски дрехи от нашата градска стая. Никой от тях не знаеше какво е чумбер, но с леки подсказки се ориентираха къде да го сложат. Все пак вече е лято и трябва да се пазим от жегите, въпреки забавните игри. Денят завърши на сянка в Етнографската къща, където децата оцветяваха шевици от различни части на България, споделят от Историческия музей в Балчик.

Летните занимания започнаха! Очакват ни "Рицарите на кръглата маса", "Грънчарство", "Чеканка", "Славяни и прабългари", "AIRSOFT" - с военните от Национален военен университет и много други забавни модули. Да се учим докато се забавляваме!

c