Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

КЦ "Двореца" в Балчик участва в Европейския панаир на дворците

Културен Център „Двореца“ - Балчик участва в Европейския панаир на дворците /The European Castles Fair/ в трансилванския град Хунедоара, Румъния.

Събитието съвпада със стогодишнината от началото на изграждането на Двореца на Румънската кралица Мария в Балчик, така, че за нас бе не просто чест да участваме, но и гордост да представим един от най-значимите и посещавани български културно-исторически и туристически обекти. Панаирът бе открит от кмета на града Дан Бобоуцеану и Министъра на семейството, младежта и равните шансове Наталия-Елена Интотеру.

Присъстваха министърът на туризма на Румъния, депутат от Румънския парламент, представители на Окръжния съвет на Хунедоара.

В продължение на два дни 19 исторически места в Европа представиха пред широката публика на специално изградени за целта щандове своите забележителни дворци. На щанда на Културен център „Двореца“, освен многонационалните гости, изненада с посещението си и рапърът Адриан Рачев - Румънеца, който е от Добрич.

Събитието бе организирано с любезното съдействие на Сорин Тинку - директор на Замъка на Корвините и на кметство Хунедоара. Този въздействащ с визията си замък - домакин е великолепен представител на готическата и ренесансова архитектура и е считан за един от най-красивите замъци в света. Познат е още под името Хуняди заради благородническия род, който го изгражда през XIV век. Днешният му изключително впечатляващ вид с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безбройни прозорци и украсени с каменна резба тераси е резултат от мащабен реставрационен проект.

Това бе деветото издание на едно наистина интригуващо събитие, чиято двудневна програма включваше демонстрации на средновековни битки, уроци по стрелба с лък, както и лекции, изнесени от „Ордена на рицарите“ от Хунедоара и от Асоциация „Карпатски замък“.

 

c