Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Кости откриха при изграждането на жилищен комплекс в Добрич, вероятно от старо гробище

На кости и остатъци от ковчези са се натъкнали строителите на нов жилищен комплекс зад мемориал "Хан Аспарух" в Добрич.

Предполага се, че става въпрос за тленни останки, погребани преди десетилетия там, тъй като в района се е намирало старото гробище на града.

Изсякоха дървета зад мемориал "Хан Аспарух" в Добрич, строят жилищен комплекс (СНИМКИ)

След подаден сигнал мястото е отцепено с полицейска лента, има и охрана от полиция.

В района се е намирало старото гробище на Добрич, тогава Толбухин.

 „В средата на 70-те години на миналия век, във връзка със застрояването на района, местят старите гробища там, където са сегашните. Практиката е била такава, че на роднините е даден срок да преместят костите и паметниците“, коментира пред Про Нюз Добрич Живко Марков - специалист в Регионален исторически музей Добрич.  Когато започнат строителни операции, винаги са излизали кости, припомня той. Там са разстреляни и там са заровени осъд9ените от Народния съд, но къде точно не се знае. Неслучайно там е изграден и паметник на невинните жертви след 9 септември.

Добричлии помнят, че комплекс „Добротица“ навремето като черен хумор наричали „живи върху мъртви“.  

В такива случаи костите могат да бъдат препогребани в Костницата в гробищния парк. Но тъй като тя има капацитет, може и в гроб. „Ние ще намерим начин, въпросът е да получим разрешение от органите на реда да го направим, след като се извършат нужните следствени действия и евентуално експертизи. Щом бъдат издадени документите ние ще се погрижим за препогребването“, коментира Румена Маринова, директор на ОП „Обреден дом“. В своята практика тя няма информация за други подобни случаи.

До момента писмен сигнал в Районна прокуратура Добрич не е постъпвал. Случаят е докладван на дежурните прокурори от Окръжна и Районна прокуратури. В процес на изясняване е какво точно ще се случва, не сме информирани още за досъдебно производство  в компетентността на Районна прокуратура, съобщи за Про Нюз Добрич Стефка Георгиева, прокурор от Районна прокуратура.

Очаквайте подробности!

c