Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

Книга със спомени за Апостола на свободата беше представена в Казанлък

Книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола" беше представена тази вечер в Музея на розата в Казанлък от издателя й Стефан Караиванов.
На представянето присъстваха директори на културни институти, общественици, граждани. На издателя беше връчена благодарствена грамота за активно участие и съществен принос в опазването на историческото наследство на Васил Левски и за дейност по родолюбивото и патриотично възпитание на подрастващото поколение от името на местния Исторически музей "Искра" и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Казанлък. 
Автор на книгата е Петър Караиванов, син на Васил Караиванов и чичо на Стефан Караиванов. „Той от съвсем малък започва да записва тези спомени на баща си, рови се и в много документи. И след смъртта на баща си продължава да търси документите, които са нужни за тази книга“, разказа Стефан Караиванов и допълни, че по книгата е работено в продължение на 50 години. 
Освен братовчеди, Васил Караиванов и Васил Левски са приятели и съратници в своята дейност в Карлово, разказа пред журналисти издателят. Караиванов е и собственик на Караивановия хан, където Левски е отсядал и се укривал, виждал се е със своите близки, каза още издателят.
По думите му в книгата има доста интересни моменти. Всичко в нея са факти, които са от първа ръка и в нея всичко е вярно. “Винаги, когато говоря за нея, обичам да се спирам на няколко факта и да опровергавам някои жълтини, в които хората вярват. Едната такава е, че майката на Васил Левски се е самоубила. Това изобщо не е вярно, тя почива в съня си от старост. Другата история, която е много нелепа, е как братът на Левски - Петър, умира в мизерия, с ампутиран крак и забравен от всички, това също не е вярно, коментира Стефан Караиванов. 
За първи път книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола“ излиза през 1987 г. От 2013 година насам Стефан Караиванов я преиздава всяка година, а паралелно с това публикува и допълнителни издания, най-често – за деца. 
По-рано днес той представи изданието и пред ученици в няколко училища в Казанлък. 

c