Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Кметът Николай Ангелов откри Фестивалът „Дни на класиката в Балчик“

Кметът на Балчик Николай Ангелов откри тази вечер Международния фестивал "Balchik Classic Days" (Дни на класиката в Балчик), който тази година ще продължи от 22 до 29 юли.

Първите гости на сцена ”Мелницата” бяха инструменталният китарен дует CARisMA. Зад него стоят българката Магдалена Калчева и италианецът Карло Кориери, а името CARisMA идва от съчетаването на първите срички на личните им имена. CARisMA са вдъхновени от музиката на Дебюси и модерния Лудовико Ейнауди, от майсторите на електронната музика Daft Punk, както и от съврементната поп и рок сцена. С кръстосването на различни стилове, дуото революцианизира начина, по който се свири на класическа китара. С еднаква лекота изпълняват както композиция на британската групата MUSE, обработена за две китари, така и познатата Каватина на Стенли Майерс от филма "Ловецът на елени". 

Музикалният форум се нарежда сред най-авторитетните събития в страната, привличайки изпълнители от цял свят и пъстра публика. По време на фестивала, в рамките на седем дни, на открита сцена „Мелницата” - край брега на морето, свирят водещи музиканти от цяла Европа. Това събитие е своеобразна кулминация на поредица от артистични прояви край морето, която събира все повече почитатели. Фестивалът е под патронажа на Община Балчик.

c