Четвъртък, 27 юни 2024

27.06.2024

Последвайте ни

Кметът на Шумен проф. Христо Христов поздрави майката на първото бебе на общината за 2024 г.

Кметът на Шумен проф. Христо Христов и заместник-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светослава Хайнова посетиха днес Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в града и поздравиха майката на първото бебе на общината за 2024 година – Жана Руменова. Тя получи от тях торта, букет с цветя и 1000 лв. 
Жената е родила в сутрешните часове на 1 януари момиченце, което е кръстено Алейна. За него продължават да се грижат неонатолозите от болницата, заради ниското му тегло от 1,630 кг и преждевременното раждане. Бебето е в кувьоз и състоянието му е стабилно. То е четвъртото дете на семейството на 32-годишната Руменова, което живее в шуменското село Друмево. 
В Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен са родени 684 бебета през миналата година, с близо сто по-малко в сравнение с 2022 година.  
Осемдесет от живородените деца през 2023 г. са недоносени. Препоръките ни са в никакъв случай да не се отлага моментът на първото раждане, което е една от причините за високия процент на недоносените деца, каза пред журналисти днес началникът на Неонатологичното отделение на МБАЛ – Шумен д-р Лиляна Куздова.
Все повече жени отлагат да родят по-различни съображения, основно заради своята кариера, което създава доста опасности. Най-подходящата възраст за раждане е до 35 години, след като жената е навършила пълнолетие, отбеляза в интервю за БТА на 9 март миналата година д-р Лиляна Куздова. Тогава в лечебното заведение бе открита семейна стая, в която родителите на недоносените бебета могат да прекарват време с децата си.

c