Вторник, 16 юли 2024

16.07.2024

Последвайте ни

Дебат в ОбС Добрич за проведен таен търг за имот в квартал "Добротица" - какво решиха съветниците

Общинският съвет на Добрич заседава днес извънредно по казус с проведен общински търг с тайно наддаване за продажба на имот в добричкия квартал „Добротица”. До сесията се стигна след писмо, получено в секретариата на Общинския съвет на 4 юли.

Сигналът е от Иван Кирилов Милев, пълномощник на Дарина Недялкова Милева – управител и едноличен собственик на „ИВ-ЕЛ” ЕООД. Милев посочва в писмото си, че на 17 май т.г. е участвал в търг за имот в ж.к. „Добротица” с площ 5 263 кв.м. Участниците в търга са били двама. Милев изтъква, че другият участник е предложил по-висока цена и комисията по търга е обявила, че той го е спечелил. След месец на Милев е бил върнат внесения депозит и той предположил, че спечелилият търга е придобил имота.

Учудването му било голямо, когато видял, че същият имот е предложен отново на търг, който трябва да се състои на 19 юли. Милев пита защо той не е класиран на второ място и ако спечелилият се е оттеглил защо не му е предложено да сключи договор за покупка на имота. Иван Милев задава въпрос защо се обявява нов търг за имот, за който вече има спечелил купувач и ощетена ли е Общината, ако е върнат депозита за участие в търга на спечелилия го.

Според Иван Милев при провеждането на търга е извършено нарушение на редица законови и подзаконови актове. Това се опита да изясни и днешната сесия, която започна с регистрация на 21 съветници. Припомняме, че миналата седмица заседаваха четири постоянни комисии към ОбС Добрич, сезирани от гражданина за евентуални нарушения при провеждането на търга. За свикването на извънредната сесия бе събран необходимият брой подписи.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Апостолов посочи днес, че е забелязан пропуск – установило се, че спечелилият търга е внесъл депозита си с един ден закъснение. Това е послужило като основание търгът да бъде анулиран. Друг пропуск е, че в тръжната документация администрацията е записала вече закрита сметка в банка за внасяне на депозит, а после отделно е дала новата сметка. Комисиите смятат, че не е спазена процедурата по провеждане на търговете според съществуващата наредба.

Стана ясно, че за този имот досега е имало 4 насрочени търга и цената му вече е намалявана – от над 862 хил. лв. на 603 хил. лв.

Основният въпрос, поставен от съветниците, бе защо не е класиран участникът /Иван Милев/, чиито документи са били изрядни, и защо не му е дадена възможност да получи имота. Кметът Йордан Йорданов отговори, че Наредбата не предвижда такава хипотеза – за класиране, при положение че има установен пропуск. Затова е насрочен нов търг. „ОбС не може да задължава администрацията  относно административните процедури. Търгът на 19 юли не е отменен, всички процедури са спазени, няма грешка на Общината”, посочи той и каза, че на новия търг началната цена на имота ще се запази.

След дълъг дебат, в който някои от въпросите на съветниците не получиха отговори, се стигна до гласуване на решение. Според него се отменя заповедта за провеждане на търг с тайно наддаване на 19 юли и се възлага на кмета да довърши тръжната процедура от 17 май. Решението се прие с 23 гласа „за” и трима „въздържал се”. 15 съветници отсъстваха от днешното заседание.

c