Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Какво се случва по време на компостирането научиха децата ДГ „Теменуга“ с. Нова Камена

Компостирането е процес на преработка на материали от растителен произход, извършвана последователно от различни групи макро- и микроорганизми. Всяка група създава подходящи условия за следващата група организми, като разлага или преработва биоразградимите отпадъци до стадии, подходящи за преработка от други организми. В компостния куп протичат поредица от трансформации, предизвикани от организмите, които намират подходящи условия за живот в него. Компостът се превръща в “живо същество”, което диша, загрява се и накрая узрява. Различните микроорганизми - бактерии и червеи, променят веществата в купчината, тяхната форма, цвят и свойства, и така създават нови вещества и хумус. Тази нова биомаса е с повишена жизненост.

Това сподели с децата и екипа на детска градина „Теменуга“ с. Нова Камена екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер. Тя разказа как протича процеса на компостиране, колко време е нужно да получим от отпадъците компост. Кои са главните участници в процеса на компостиране. Къде и как да използваме готовият почвен подобрител.

Домашният компост може да съдържа някакво количество неразградени вещества, може да има черупки от яйца, които също са подходящи за компостиране, малки клонки.

Всяка детска градина и училище в Тервел получава компост, произведен в Регионалното депо Стожер. Там се носят зелени отпадъци от територията на цялата област Добрич и със специална техника те се смилат и подреждат в компостерите. За всяко учебно заведение е сглобен от дървени палети компостер, където вече могат да произвеждат и собствен компост.

Образователната работилница е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. В нея участва и Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c