Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Какво ни е нужно, за да започнем да компостираме узнаха в ДГ „Детски свят“ в с. Безмер

Какво ни е нужно, за да започнем да използваме биологичните отпадъци и да произвеждаме компост научиха по време на образователна работилница децата и екипът на детска градина „Детски свят“ в село Безмер, община Тервел.

Най-важно е да имаме отпадъците – хранителни отпадъци, отпадъци от градивната, поясни екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер. Необходимо е да поливаме купчинката, която направим, както и до нея да достига въздух. Кислородът е изключително важен за компостирането. Той стимулира процеса на разграждане на материалите. Необходимото количество влага е между 40 и 70 %. Влагата, която се съдържа в компоста през първите две седмици, е добре да се обръща на всеки два три дни. Да разбъркваме тази купчина от органични материали, за да се получават нещата по-добре. Необходими са два вида химични вещества – въглерод и азот, които трябва да са в определено процентно съотношение. Микроорганизмите използват въглерода като източник на енергия, а азотът е нужен, за да пораснат те. Там, където се развиват процесите, средата не трябва да бъде нито много кисела, нито много алкална. По този начин нещата се получават най-добре, сподели Теодора Петкова.

В началото, когато се направи купчинката, температура започва да се увеличава, защото вътре протичат определени процеси. Има определени микроорганизми, които се хранят с тези отпадъци – бактерии, гъби, червейчета и мравки. Тези, микроорганизми, които причиняват някакви болести, се унищожават при температура  50-60 градуса. Не бива да се допуска температурата да стане свръхвисока, защото това също не е добре за нашия компост. Когато се пипне купчинката трябва да се усеща топлина, а не да е горещо. Ако е горещо, задължително трябва да се разбърка – с вила или лопата. Ако се е навлажнила много – също. Ако през лятото е горещо и сухо, трябва да се навлажни. Ако е студено времето, е добре да бъде покрита с един найлон. Така ще се запази и топлината, и влагата вътре в нея.  За 3-4 месеца компостът ще е готов, през зимните месеци – за 8-9 месеца.

Образователната работилница е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. В нея участваха и Галина Митева -  ръководител на проекта и председател на КРИБ Добрич, и Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c