Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Какви са преимуществата на компоста научиха децата от Тервел

Кои са преимуществата на компоста, наричан още „черното злато“ за почвата, научиха децата от детска градина 2 "Здравец" в Тервел. В рамките на образователна работилница  екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер, ги запозна с вълшебните сили, които този естествен продукт дава на почвата.

Компостът намалява вероятността от почвена и ветрова ерозия.

Стабилизира почвената температура, а това от своя страна води до стимулиране растежа на корените на растенията и развитието на полезни почвени микроорганизми.

За разлика от други органични материали, компостът няма тежки метали или токсични органични съединения. Съотношението на азот, фосфор и калий в компоста е: 1:1:1, което означава, че той доставя в умерени количества тези три елемента.

Компостът може да се използва като заместващ или допълнителен горен почвен слой.

Той бавно проявява своите хранителни качества. За разлика от химичните торове, от компоста растенията взимат необходимите хранителни вещества, а останалите остават в почвата. Следователно, колкото по-дълго време обогатяваме почвата с компост, толкова по-плодородна става тя.  Например, ако четири години сме подхранвали дадена почва с компост, то през следващите, тя запазва своите хранителни качества, без да се нуждае от каквито и да било допълнителни стимуланти.

Компостът е не само хранително вещество, той може да служи и като резервоар за вода. Компостът има свойството да абсорбира количество вода два пъти по-голямо от неговото собствено. Това го прави подходящ за сухи площи, в които се отглеждат култури, нуждаещи се от по-голямо количество вода.

По този начин запазваме почвата. Температурата в почвата е по-добра и това дава възможност растенията да се развиват по много по-добър начин. Няма замърсители, няма тежки метали в почвата и има три много важни компонента – азот, фосфор и калий, които са в съотношение 1:1:1. Така почвата се подхранва по най-добрия начин. Може да се използва като заместващ или като допълнителен почвен слой, защото той прилича на една хубава рохка пръст.

Образователната работилница е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. В нея участваха и Галина Митева -  ръководител на проекта и председател на КРИБ Добрич, и Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c