Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Изпълнители от 5 до 87 години събира в Тервел конкурсът „С песните на Калинка Вълчева“

На 11 септември  приключи срокът за записване на участниците в 11-ото издание на Конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен на името на добруджанския славей Калинка Вълчева, което ще се проведе на 22 септември в гр. Тервел, съобщават от общинската администрация.

Конкурсната програма ще започне в 9,30 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ г. Традиционно той се провежда всяка нечетна година. Според регламента на конкурса, участниците се явяват с песен от репертоара на Калинка Вълчева и добруджанска песен по избор. Участието в надпреварата е индивидуално- в 4 възрастови категории и групово. Общият брой подадени заявки е 69, като само 24 от тях са в категорията „Групи“.

Най-малкият участник е само на 5 г. – Сара-Джейн Стефанова от гр. Дулово, а най-възрастния на 87 г.- Станка Колева от с. Василево, общ. Ген. Тошево. Народните певци, които ще се включат в състезанието за наградите, са от цяла Североизточна България, но също така ще бъдат чути изпълнители от с. Марково, област Пловдив, както и от Ловеч.

Журито, което ще оценява изпълнителите е в състав: Калинка Вълчева – почетен председател, Милен Иванов – музикален продуцент в БНТ, диригент и изпълнител, Живко Желев- ръководител на оркестъра при ПА „Добруджа“ гр. Добрич, композитор и аранжор. Те ще имат нелеката задача във всяка категория да излъчат носителите на 1, 2 и 3 място, както и носителя на Специалната награда на конкурса. Всички награди са парични и са осигурени от Община Тервел. Веднага след приключването на конкурсната програма, вечерта след 18,30 часа ще се състои награждаване, гала концерт на наградените участници и на народната певица Калинка Вълчева.

Гала концертът ще бъде на откритата сцена в градския парк, като кулминационна проява на четиридневния есенен фестивал, който се организира за втора година в гр. Тервел.  

c