Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Хотелите на Северното Черноморие - пълни, сезонът – кратък, цените са с 10-15% по високи от м.г.

Има осезаемо присъствие на турски туристи по нашето Черноморие и в планинските курорти

Туристическият сезон на Северното Черноморие това лято ще бъде кратък и се надявам, че хотелиерите няма да търпят загуби, коментира пред Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България.

По думите му тази година сезонът е стартирал късно по няколко причини, едната от които е лошото време. „Много от колегите назначиха персонала рано – още в края на април, началото на май, а нямаше туристи, беше дъждовно и студено. Пролетта продължи до късно, активният сезон започна в средата на юли. Другата причина беше войната в Украйна и спекулациите за замърсяване на морската вода заради взривяването на язовира „Каховка“. А всъщност водата ни е кристално чиста и плажовете ни са отлични. Сезонът е кратък, ще продължи до края на август, а след това не е ясно - ако вали и е студено няма да имаме гости. Хората идват заради морето и плажа. Румънците например гледат какво е времето, качват се на колите и идват, ако е хубаво. Дано да може да удължим крилата на сезона. Например офертите за почивка „55 плюс“ се завръщат в Албена, Балчик и Кранево“, посочи Димитров.

В момента туристическите обекти на морето в област Добрич са пълни на 90-100%. Гостите са предимно българи и румънци, има и поляци. Немски туристи също има в курортите, въпреки че от бранша отчитат, че този сегмент от пазара бе силно нарушен. Тази година сезонът бил и по-спокоен по отношение на резервациите - нямало дублажи, каквито е имало в предишни години.

Тази година вероятно ще бъде отчетен ръст на турските туристи. „Ние забелязваме от 3-4 години такъв ръст, тази година има осезаемо присъствие на турци в нашите курорти. Даже турските туроператори са изненадани от тези факти. Голяма част от гостите от южната ни съседка, които идват, са с български корени. Освен това там стана вече доста скъпо и се оказва, че ние сме по-доброто място като съотношение цена-качество на туристическия продукт. В момента в Турция „ол инклузив“ почивка в един 4- или 5-звезден хотел за седмица излиза около 4 000 лева“, подчерта браншовикът.

В момента много турски туристи имало и в курортите по планините. От няколко години пък по нашето Черноморие наемали на работа турски майстор-готвачи, които пристигали у нас с цели екипи. По думите на Димитров в Албена имало около 4 такива екипа, на които се осигурява добро заплащане, спане и храна.

„Вече започнахме да обявяваме пакети за месец септември. Смятам, че хората трябва да имат цялата информация, за да си изберат място. Колкото и да се спекулира напоследък, съотношението цена-качество при нас е добро. Има недоброжелателни колеги, които се опитват да направят бързи пари, но все пак повечето от нас се стремят да не нарушават добрите практики. В сравнение с миналата година има увеличение от 10-15% на цените, в зависимост от категорията на обектите. Има двузвездни, тризвездни и четиризвездни хотели, къщи и стаи за гости. Има много платформи, на които могат да се резервират почивки и могат да се намерят много изгодни цени в региона. Стига човек да потърси, ще намери доброто за него място на добра цена. Естествено лукс категорията струва пари“, коментира Димитров.

c