Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Хотелиери от област Добрич: Има отложени резервации след взрива на язовира в Украйна

Ще усети ли туризма по Северното Черноморие последиците от взрива на язовир „Нова Каховка“?

Все още няма отменени резервации, но вече започнаха презаписвания за по-късен етап на посещенията по Северното Черноморие. Това коментира председателят на регионалната секция на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ в Добрич Димитър Димитров във връзка с взривения в първата седмица на юни язовир „Нова Каховка“ в Украйна. Вследствие на взрива се появиха твърдения на специалисти, сред които и водния експерт Франк Галан, които прогнозираха, че Румъния и България, като крайбрежни държави, ще усетят последиците от ситуацията в Украйна.

Шефът на БХРА Добрич посочва, че причините за презаписването на резервации са комплексни и се допълват от лошото време, прогнозите за дъжд до 10 юли, както и наводненията в страната, с които туристите са наясно.

Стагнация в записванията във връзка с взривения язовир вече се наблюдава и във ваканционното селища Албена, съобщи Маргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби“ и член на борда на директорите на „Албена“ АД. Очакванията са да се вземат мерки от компетентните държавни институции.

Заради „Нова Каховка“: Взимат проби от водата в Черно море от три пункта в област Добрич 

Заявка за такива действия вече бе дадена от Министерството на околната среда и водите. Проби от водата в Черно море ще бъдат взети от експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, съобщават от БДЧР. Очаква се в утрешния ден (19.6.2023 г.) институциите да излязат с резултати.

В същото време на живо от Страсбург, Франция, репортерът на Про Нюз Добрич Преслав Нейчев събра позициите на евродепутатите по темата.

Андрей Слабаков: Ще търсим начин да защитим европейците от замърсяването от язовира „Нова Каховка“ 

Европейският парламент все още не е обсъждал екологичния проблем около взрива, съобщи Андрей Слабаков от групата на Европейски консерватори и реформисти. Евродепутатът пое ангажимент да разговаря с координатора в Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) в Европейския парламент, за да се вземат мерки от страна на институцията.

Андрей Новаков: Ще почивам на Черно море със семейството си, няма опасност от замърсяване 

Андрей Новаков от групата на Европейската народна партия е скептичен, че замърсяването ще стигне до Черно море, но отбелязва, че трябва експерти да вземат проби от водния басейн, с който граничи България на изток, и да кажат дали съществуват рискове или не. Новаков не е сигурен, че количеството масла и химикали, включително останки от удавени селскостопански животни, е в състояние да замърси цялото Черно море.

c