Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Информационен ден в Добрич за подкрепа на семейни и творчески предприятия

Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027

Експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК), към Министерството на иновациите и растежа – управляващ орган на Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027 (ПКИП) ще представят процедурата пред заинтересованите страни в градовете Благоевград, Монтана, Габрово, Търговище, Пловдив, Добрич и Хасково.

Информационната кампания е по процедура BG16RFPR001-1.004 „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по ПКИП 2021-2027.

Информационният ден в Добрич ще се състои на 10 юли 2024 г. (сряда), ), в Бизнес зала, ет. 1 в сградата на община град Добрич, от 10.00 до 12.00 часа 

Поканени са да присъстват представители на микро и малки семейни предприятия, малки предприятия в областта на творческите индустрии (съгласно КИД-2008) и малки предприятия, осъществяващи дейност, включена в списъка на занаятите.

Основната цел на процедурата е да насърчи инвестициите за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите, и по този начин да допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие.

Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по индивидуалните проекти е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Максималният интензитет (процент) на съфинансирането, което ще се предоставя по линия на ПКИП е до 75 % за семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии, и до 85 % - за предприятията от сектора на занаятите. 

Може да се кандидатства за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. По процедурата ще се предоставя подкрепа и за въвеждането на ИКТ системи/модули.

c