Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Андрей Новаков: Ще почивам на Черно море със семейството си, няма опасност от замърсяване

Евродепутатът коментира пред Про Нюз Добрич ситуацията с взривения язовир в Украйна и възможността от замърсяване на Черно Море

Преди дни бе взривен язовир „Каховка“ в Украйна, а след това и друг по-малък язовир, което доведе до поредна хуманитарна катастрофа в страната, в която от 24 февруари 2022 година се води пълномащабна война.

Депутатът от Европейския парламент Андрей Новаков коментира с журналисти в Страсбург потенциалната екологична катастрофа.

Новаков сподели, че на база снимките, които е видял, и информацията, която е научил, е разбрал, че има значително количество машинно масло, което е попаднало във водата и се е изляло на засегнатата от наводнението територия.

Той е скептичен, че замърсяванията ще стигне до Черно море, но отбелязва, че трябва експерти да вземат проби от водния басейн, с който граничи България на изток, и да кажат дали съществуват рискове или не. Новаков не е сигурен, че количеството масла и химикали, включително останки от удавени селскостопански животни, е в състояние да замърси цялото Черно море.

Евродепутатът споделя, че сме пожалени от гледна точка на липсата на военни инциденти, каквото се случват в Полша и други погранични държави на Украйна: „Всеки, който е решил да почива в България, може да го направи спокойно, знаейки, че и небето ни се пази добре, и територията ни се пази добре, и че няма опасност нещо да се случи с него или неговото семейство.“

Според Новаков българското Черноморие е прекрасно място, на което човек може да прекара лятото си така, както възнамерява да направи и той със своето семейство. Евродепутатът сподели, че на база своите наблюдения не би се чувствал по-спокоен на бреговете на Средиземно море с мигрантския натиск, който е там.

 

c