Неделя, 14 април 2024

14.04.2024

Последвайте ни

Грейнаха Коледните светлините на 6-метровата жива елха в Тервел

На 6 декември, с тържество пред сградата на Община Тервел, бяха включени светлините на коледната украса.

По традиция, утвърдена от вече 12 години, церемонията по запалване на коледните светлини, се проведе пред сградата на Общината, където се намира украсената коледна елха. Тя е живо дърво, посадено преди повече от 15 години и е с височина над 6 метра. Коледното дърво радва малки и големи и през деня, и вечер с красивата си пищна украса и хилядите пъстри лампички. Светещите фигури на елени, снежковци и елхички допълват композицията. 

Празничната церемония по запалването бе съпроводена с програма, подготвена от учениците от вторите класове на СУ „Йордан Йовков“ с класни ръководители Марияна Върбанова, Виолета Димова, Пенка Ганчева и Димитричка Колева. Разбира се, най-вълнуваща бе срещата на децата с Дядо Колева и Снежанка, в ролята на които влязоха младежите Марина Стоянова и Борис Пламенов. Любимият на всички деца старец пристигна на площада със съвременно транспортно средство – АТВ, защото без сняг летящата шейна и елените не могат да пътуват. След запалването на светлините, небето се оцвети от пищните цветни фигури на илюминациите. За всички малчугани, присъствали на събитието, бе осигурена почерпка от кмета на Община Тервел инж. Симеон Симеонов. Заедно с коледната елха, грейнаха всички празнични светлини в града. Главната улица от край до край е осветена от красиви коледни пана. Освен това, в града са обособени няколко зони с празнична украса. Традиционно, както през последните 5 години, 90% от нея е изработена от служители в звената на общинска издръжка и местни майстори. И отново вложихме въображение, сърце, много желание и труд градът ни да има собствена празнична атмосфера, а не да повтаряме еднаквите елементи в другите градове, изработени и закупени от фирми.

Какво още очаква жителите и гостите на Тервел до края на месец декември

На 15 декември от 18.00 часа в читалището ще се състои концерт на школите от Центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц“, наречен „В нощта преди Коледа“. На следващия ден от 16.30 часа в Историческия музей ще отвори врати работилница за изработка на картички с коледни послания.

Концертът „Празнична импресия“ ще се проведе на 23 декември от 18.00 часа в Народно читалище „Димитър Дончев – Доктора 1893“. В коледната проява ще вземат участие фолклорните състави при читалището.

От 18.00 часа на 24 декември – Бъдни вечер, в храм „Св. Георги“ започва благослов на коледарските групи.

Новогодишната наздравица за жителите и гостите на Тервел ще започне 30 минути след полунощ на 1 януари, с поздрав от кмета на общината Симеон Симеонов, фойерверки, празнично хоро и чаша вино. 

c