Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Градинските отпадъци преобладават за община Тервел показват анализи

Среща на  заинтересовани страни с фокус група „Намаляване на отпадъците“ се проведе в залата на Историческия музей в Тервел. Събитието бе по проект „Партньорства за развитие“, финансиран по процедура BG05SFOP001-2.025 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“ Приоритетна ос № 2 „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса на ОП „Добро управление“. Той се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" и Община Тервел.

Срещата на фокус групата „Намаляване на отпадъците“ е част от действията на Община Тервел за привличане на заинтересовани страни в идентифицирането на  потенциални партньорства за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Фокус групата е сформирана на принципа на интересите, свързани с намаляването на отпадъците, депонирани от Общината на Регионалното сметище, което е на разстояние от 69 км в едната посока. Разходите за депониране са твърде високи и Общината търси варианти за оползотворяване на този отпадък на място. Във форума взеха участие кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов, представители на администрацията, кметове на населени места и кметски наместници, НПО и местния бизнес.

Проектът бе представен от неговия ръководител Галина Митева, председател на УС на КРИБ Добрич. Тя посочи, че в условията на нов програмен период 2021-2027, нови промени в  Закона за регионално развитие  от м. март 2020 г.:  въвеждане на подхода на интегрирани териториални инвестиции ( ИТИ) и липса на практика и опит в прилагането на подхода на ИТИ проектът цели да се подпомогнат местните общности – община, бизнес, граждани и техните сдружения  да привлекат средства за решаване на общи проблеми.

На година икономиката на ЕС изразходва 16 тона материали на глава от населението,, като 6 тона от тях се превръщат в отпадъци, а 3 тона от тях отиват на сметищата, които са основният вариант за управление на отпадъците. Затова целите са да се търсят варианти за оползотворяване на отпадъците, превръщането им в източник на доходи, намаляване на разходите за управление на отпадъците.

Присъстващите бяха запознати с принципа на партньорство, с изискванията за ИТИ. Дискутирани бяха нуждите, за да бъдат генерирани идеи за партньорства.

Галина Митева даде примери за партньорства при преработка на отпадъците между  Община, бизнес  и НПО, като рециклиране, компостиране и термична обработка.

Управление на отпадъците на местно ниво и възможностите за оползотворяване на отпадъците, генерирани на територията на община Тервел представи Теодора Петкова, управител на Депо за ТБО - с. Стожер. Тя подчерта, че Програмата за управление на отпадъците на Общината е неразделна част от общинската програма за околна среда. ПУО се разработва и приема за период, който следва да съвпада с периода на Действие на националния план за управление на отпадъците; се актуализира при промяна във фактическите и/или нормативните условия.

Теодора Петкова изнесе данни за направените 4 сезонни морфологични анализа в периода 12.08.2022 г. – 16.05.2023 г. на територията на Претоварната станция за отпадъци в Тервел, като е изследвана смесена проба, включваща отпадъци от града и от селата. Данните сочат, че преобладаващи фракции през пролетта са пластмаси, картон и градински отпадъци, през лятото - хранителни, инертни, текстил, хартия и картон, през есента - градински, картон и пластмаса, а през зимата – градински и картон, хранителни, пластмаса. За община Тервел средно годишно най-много има градински отпадъци, картон, пластмаса и хранителни отпадъци.

Експертът от МИГ Тервел-Крушари Даниела Николова ще информира за мерки за финансиране на проекти, свързани с околната среда.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c