Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Германският канцлер гледа положително на доставянето на изтребители "Юрофайтър" на Саудитска Арабия

Германският канцлер Олаф Шолц споделя склонността на министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок за доставяне на изтребители „Юрофайтър“ (Eurofighter) на Саудитска Арабия, предаде ДПА.
Самолетите са съвместен проект на европейски държави, в който участва Германия, като в този смисъл тя има право на вето по отношение на износа им. Така през юли германското правителство взе решение да спре доставката на самолетите за богатата арабска страна в залива до приключване на изборния процес в Германия в края на 2025 г.
Самолетите се произвеждат във Великобритания, която е готова да ги предостави на Саудитска Арабия. По непотвърдени данни става въпрос за 48 изтребителя.
Правителственият говорител Щефен Хебещрайт каза днес в Берлин, че „федералният канцлер е съгласен с оценката на министърката“. Саудитска Арабия предприе „много конструктивен подход към Израел след 7 октомври“, каза говорителят, като имаше предвид датата, на която „Хамас“ атакува Израел. „ВВС на Саудитска Арабия също така свалиха ракети на хусите, изстреляни към Израел, отново със самолети „Юрофайтър“. Така че решението,  което е съгласувано с германското правителство, трябва да бъде разглеждано в светлината на тези събития“, добави той.
По принцип износът на въоръжение за Саудитска Арабия не се разглежда еднозначно, като се имат предвид случаите на нарушаване на човешките права в кралството и нарастващото значение на паравоенни формирования в регионални конфликти на местна територия, допълва ДПА.

c