Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Германската стратегия за Китай се нуждае от актуализиране, каза германският икономически министър Хабек

Стратегията на Германия по отношение на Китай трябва да се актуализира, за да включва дългосрочен план, който взима предвид европейския подход, каза германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек по време на първото си посещение в Пекин, цитиран от Ройтерс.
В продължение на осем години до 2024 г. Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Берлин отдавна е обвинявана от някои европейски анализатори, че поема твърде непоследователен подход спрямо Пекин. Но това започна леко да се променя, когато миналата година Германия одобри първата си стратегия за Китай, в която се призоваваше за намаляване на риска в икономическите отношения между двете страни и в която Пекин беше наречен „партньор, конкурент и системен съперник". Документът от 64 страници призоваваше германските фирми да намалят зависимостта си от Китай, но не съдържа цели и изисквания със задължаващ характер.
Според Хабек в стратегията за Китай липсва насока за това как Германия вижда средносрочните отношения между двете страни. „Казвам това, защото съм сигурен, че китайците разполагат с такъв (средносрочен план)", каза Хабек.
Министърът на икономиката заяви, че трябва да се работи в конкретни области на политиката, търговията и действията в областта на климата.
„Стратегията означава, че трябва да се погледне в бъдещето и да се опише поне един път към бъдещето, дори когато това никога няма да се случи така, както е описано", каза Хабек.
Вторият проблем е, че това е стратегията на германското правителство за Китай и липсва европейският подход, каза той.
„Това би било още по-голямо предизвикателство, защото честно казано, много лесно бихме имали 27 стратегии за Китай", каза той.
Според критиците вътрешните борби в идеологически разнородната германска тристранна коалиция на социалдемократите (СДП) на канцлера Олаф Шолц, Зелените на Хабек и Свободната демократическа партия (СвДП) са усложнили постигането на споразумения на равнище ЕС. Трите партии се разминават по ключови въпроси в отношенията с Китай. Например решението да се разреши продажбата на дял от терминала в пристанището на Хамбург на китайската компания „Коско“. Зелените и СвДП обикновено застъпват по-твърда позиция от СвДП по отношение на Китай.
Пекин предупреди, че ескалиращото напрежение с Европейския съюз по отношение на вноса на електромобили може да предизвика търговска война, а предложените мита са сред основните теми в дневния ред на Хабек по време на тридневното му посещение в страната.

c