Неделя, 03 март 2024

03.03.2024

Последвайте ни

Фотоизложба представя творческия път на емблемата на театъра в Добрич Калчо Георгиев

Юбилейна фотоизложба, посветена на 95 години от рождението на заслужилия артист Калчо Георгиев, бе представена в Художествената галерия в Добрич. Творческият път на големия актьор, станал емблема на добричкия театър, е визуализиран в 7 пана с над 50 архивни снимки. Изложбата проследява живота на актьора на сцената, която през годините се превърна в негова кауза и творческа мисия.  В многобройните снимки добруджанци ще се докоснат до палитра от запомнящи се образи на един от най-значимите актьори на Драматичен театър „Йордан Йовков“. При представянето на изложбата зам.- кметът д-р Емилия Баева поздрави съпругата му актрисата Ема Георгиева.

Калчо Георгиев е носител на общо 14 награди от различни театрални форуми. Престижни са отличията му от Националните прегледи на българската драма и театър – два пъти за ролята на Куцар от „Албена“, един път за образа на Масларски от „Милионерът“ и Манолаки от „Чифликът край границата“ на Йовков. Гастролирал е  успешно в Нитра, Чехословакия с ролята на Масларски. Добруджанци, и не само, ще го запомнят преди всичко като Йовков герой по думите на Ема. Носител е на наградата на Унгарския културен център за ролята му в „Лудия“ от Шандор Петьофи. Носител е на трите степени на ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Народна република България“, първа степен.

Калчо Георгиев  е и общественик. Член е на пленума на Съюза на артистите в България, градски и общински съветник в Добрич, член на клуба на орденоносците. Любимец на критиката. За него театроведката Гергина Богданова пише: „Актьорът Калчо Георгиев превърна грозното в човешката природа в естетическа категория“. Многобройни са публикациите за него в местния и централен печат.

Зрителите ще го помнят и във филма „Иван Кондарев“, в телевизионния сериал „Златният век“ и в детската телевизионна новела „Клепчо“.

c