Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Фики Стораро бе гост на ромския празник в Каварна

Официално бе открита нова административна сграда в квартал „Хаджи Димитър“

8-ми април е празник на ромската общност по цял свят. Международният празник на ромите е обявен през 1992 година по идея на ООН и Европейския съюз, подкрепена от Международната организация „Романо юнион“.

Отбелязването на Ромският празник в Каварна се проведе ден по-рано, като началото бе сложено с официалното откриване на нова административна сграда в квартал „Хаджи Димитър“.

Специални гости на тържеството бяха Елена Балтаджиева - кмет на Община Каварна, Митко Недев – зам. кмет на община Каварна, Ертен Анисова - депутат от ДПС, кметът на община Крушари - Илхан Мюстеджеб, областният отговорник на здравните медиатори в област Добрич Антония Демирева - член на Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори", общински съветници, представители на общинска администрация.

„Осми април е празник с многогодишни традиции, на които колелото на радостта се върти по света и е пример за етническа толерантност и разбирателство. Ромите в нашия известен квартал „Хаджи Димитър“ и тези в населените места имат създадени добри условия за живот, за обучение, за приобщаваща интеграция, за предаване на културното наследство на тази общност, насочена към всички нас.

Като кмет на община Каварна заявявам, че заедно е необходимо да съхраним интеграцията, да помогнем за развитието и модернизацията на образователната система, все по-голяма част от ромската общност да намира място на трудовия пазар и не на последно място – да работим заедно за новия облик на града, в който живеем. Нека да живеем заедно, да сме изпълнени с ентусиазъм, вяра и път към бъдещето!

"Желая мир и благодат във всеки ваш дом, във всяко семейство! Бъдете силни, изпълнени с наследствена духовност, пазете ромските традиции и самобитна култура и ги предавайте напред в годините! Честит да е празника на всички роми!“- с тези думи кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева поздрави всички празнуващи.

Поздравления поднесе и народният представител от 49–то НС Ертен Анисова.

Празничната програма бе открита с изпълнения на децата от ЦДГ „Детелина“, ЦДГ „Здравец“ и ДФТШ „Орисия“.

След тях на сцената се качи любимецът на публиката Фики Стораро, който изпя най-популярните си песни, като очарова публиката с блестящите си изпълнения.

Празничния ден бе изпълнен с много настроение, веселие и поздравления към местната ромска общност, поднесени от много гости, посетители и приятели.

c