Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Фестивал на производителите на местни и био продукти се проведе в град Генерал Тошево

В град Генерал Тошево се проведе Фестивал на производителите на местни и био продукти "Традиции и иновации в производството и промотирането на местни и био продукти", по проект "Еко кошница, моля". 

 

През целия ден на площад "Бялата лястовица" производители от региона представяха и предлага своите продукти на специално организирания Фермерския пазар. Млечни продукти и зеленчуци, сувенири и изделия от дърво, ароматни свещи, зимнина и спиртни напитки бяха само малка част от продуктите, които се предлагаха на базара.

В ресторант „Добруджански рай“ няколко читалища представиха пред официалните гости особеностите на българската кухня и презентираха различни родни ястия.

Вкусни гозби, тестени изделия и десерти бяха подготвили дамите от НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево, група „Добруджански славей“ при Пенсионерски клуб 1 и самодейките при читалищата в селата Дъбовик, Спасово, Чернооково и Росица.

 

Аналогичен фестивал се проведе ден по-рано в град Балчик. Организаторите от МИГ "Балчик - Генерал Тошево" споделиха, че и двата дни са преминали при огромен интерес и са били успешни. Гости на събитието бяха близо 60 представители на партньорските местни инициативни групи от Словения и България, общински съветници от двете общини, членове на управителния съвет на МИГ "Балчик - Генерал Тошево", граждани, гости и земеделски и биопроизводители от района.

Проект "Еко кошница, моля" се изпълнява във връзка с административен договор по "Подготовка и изпълнение на дейности по сътрудничество на местни инициативни групи" на мярка 19 "Водено от общностите местно развитие".

Основната цел на проекта е приобщаването на производители и преработватели, които отглеждат, преработват и използват здравословни местни и органични храни, както и други страни от териториите на партниращите МИГ към целите на стратегията на ЕС "От фермата до трапезата", подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига. 

c