Факторите за по-успешно компостиране научиха в ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Безмер
![](.//i/2023/04/22/256781.jpg)
Кои са факторите, които оказват влияние върху процеса на компостиране, научиха учениците от ОУ „П. Хилендарски“, с. Безмер.
Проведената там образователна работилница бе част от застъпническите действия и кампания сред местната общност, която се провеждат по проект „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.
„Застъпническата кампания в рамките на проекта е насочена към това как може у дома да намалим отпадъците, които изхвърляме, и всичко, което е в нашите градини, остатъците от кухнята, да превърнем в полезна почва, наречена компост. Така да помогнем на нашите семейства, за да се храним по-здравословно. А това, което научите тук, можете да предадете на вашите семейства“, посочи Севдалина Колева, която е член на екипа по проекта.
Екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер, запозна учениците с компостирането – условията и начина на произвеждане, преимуществата на компоста и неговото използване. Тя акцентира на Фактори, които оказват влияние върху процеса на компостиране:
Кислород
За нормалното протичане на компостирането е необходим кислород. Той стимулира процеса на разграждане на материалите от микроорганизмите.
Необходимото количество влага е между 40-70 процента.
През първите две седмици е необходимо компостната купчинка да се разбърква през два - три дни.
Хранителни вещества - съотношение въглерод – азот
Това е храната, необходима за осъществяване на процеса компостиране. Както хората, така и организмите, които разграждат органичните отпадъци, се нуждаят от добре балансирана диета.
На всички живи организми са необходими големи количества въглерод /С/ и по-малки количества азот /N/.
Съотношението между тези елементи в храната е известно като въглеродо-азотно съотношение /С:N/.
Микроорганизмите използват въглерода като източник на енергия, а азота – за растежа си.
Киселинност – pH
Разграждането се извършва най-ефективно при ниво на pH между 6 и 8. Ако стойностите на pH са много високи, азотът се извежда във вид на амоняк и получения компост няма да има добри торови качества.
Температура
Най-добро е компостирането при температура 50-60ºС.
Високите градуси са важни за унищожаването на патогените микроорганизми и плевелните семена.
Някои организми живеят при условия на над 70ºС, затова много високите температури трябва да се избягват. Яйцата на паразитите и насекомите при високата температура се унищожават за кратко време, но могат да оцелеят в другите части на купчината, където е по-студено. Затова е необходимо купчината да се разбърква.
В двора на училището беше монтиран компостер, където персоналът на училището и учениците ще изхвърлят занапред биоразградимите отпадъци, за да произвеждат „черното злато“ на природата.