Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Факторите за по-успешно компостиране научиха в ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Безмер

Кои са факторите, които оказват влияние върху процеса на компостиране, научиха учениците от  ОУ „П. Хилендарски“, с. Безмер.

Проведената там образователна работилница бе част от застъпническите действия и кампания сред местната общност, която се провеждат по проект „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

„Застъпническата кампания в рамките на проекта е насочена към това как може у дома да намалим отпадъците, които изхвърляме, и всичко, което е в нашите градини, остатъците от кухнята, да превърнем в полезна почва, наречена компост. Така да помогнем на нашите семейства, за да се храним по-здравословно. А това, което научите тук, можете да предадете на вашите семейства“, посочи Севдалина Колева, която е член на екипа по проекта.

Екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер, запозна учениците с компостирането – условията и начина на произвеждане, преимуществата на компоста и неговото използване. Тя акцентира на Фактори, които оказват влияние върху процеса на компостиране:

Кислород

За нормалното протичане на компостирането е необходим кислород. Той стимулира процеса на разграждане на материалите от микроорганизмите.

Необходимото количество влага е между 40-70 процента.

През първите две седмици е необходимо компостната купчинка да се разбърква през два - три дни.

Хранителни вещества - съотношение въглерод – азот

Това е храната, необходима за осъществяване на процеса компостиране. Както хората, така и организмите, които разграждат органичните отпадъци, се нуждаят от добре балансирана диета.

На всички живи организми са необходими големи количества въглерод /С/ и по-малки количества азот /N/.

Съотношението между тези елементи в храната е известно като  въглеродо-азотно съотношение /С:N/.

Микроорганизмите използват въглерода като източник на енергия, а азота – за растежа си.

Киселинност – pH

Разграждането се извършва най-ефективно при ниво на pH между 6 и 8. Ако стойностите на pH са много високи, азотът се извежда във вид на амоняк и получения компост няма да има добри торови качества.

Температура

Най-добро е компостирането при температура 50-60ºС.

Високите градуси са важни за унищожаването на  патогените микроорганизми и плевелните семена.

Някои организми живеят при условия на над 70ºС, затова много високите температури трябва да се избягват. Яйцата на паразитите и насекомите при високата температура се унищожават за кратко време, но могат да оцелеят в другите части на купчината, където е по-студено. Затова е необходимо купчината да се разбърква.

В двора на училището беше монтиран компостер, където персоналът на училището и учениците ще изхвърлят занапред биоразградимите отпадъци, за да произвеждат „черното злато“ на природата.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c